Hlavní obsah

Zámek na Veleslavíně za stovky milionů se dražit nebude

Praha

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zruší dražbu pražského zámku Veleslavín. Úřad ve čtvrtek oznámil, že obdržel odvolání souhlasu Ministerstva kultury s konáním dražby. „Vzhledem k tomu, že souhlas Ministerstva kultury je zákonnou podmínkou pro konání dražby, ÚZSVM od dražby v souladu se zákonem upustí,” uvedl úřad v tiskové zprávě.

Zámek VeleslavínVideo: Novinky

 
Článek

Dražba zámku s vyvolávací cenou  382 milionů korun se měla konat 30 listopadu. Proti dražbě se stavěli pražští politici. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) měla dražba nahrávat zájmům developerům. [celá zpráva]

„Aby se eliminovalo riziko vzniku výdajů státu a zároveň riziko vzniku škod na státním majetku od 1. prosince 2018, kdy končí současný nájemní vztah, ÚZSVM v blízké době pravděpodobně vypíše transparentní výběrové řízení na pronájem areálu,” uvedl úřad.

ÚZSVM převzal areál zámečku ve Veleslavíně v roce 2015 od ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o areál původně barokního zámku s historickým parkem, který pochází odhadem z roku 1725, kdy byl postaven podle plánů Kiliána Ignáze Dientzenhofera pro císařovnu Amálii Brunšvickou. Rozkládá se na ploše 29 541 metrů čtverečních.

Foto: ÚZSVM

Areál Veleslavínského zámku

Poslední rozsáhlou rekonstrukcí prošel areál v roce 1986, v současné době je tak nezbytná další rekonstrukce. Hlavní budova dosud sloužila pro provozování komerčního zdravotnického zařízení. Ostatní budovy jsou podle úřadu v nevyhovujícím stavebnětechnickém stavu.

„Jedná se o majetek pro stát nepotřebný. Termín dražby byl stanoven právě kvůli končícímu nájmu, žádné politické důvody nehrály roli,” řekla již dříve Novinkám ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu s tím, že žádná jiná státní instituce o zámeček neprojevila zájem a jedná se podle ní o nejtransparentnější řešení.

S tvrzením, že se jedná o nepotřebný majetek, ale nesouhlasí ani radnice Prahy 6, kde se objekt nachází, ani pražský magistrát. Zastupitelstvo Prahy 6 žádá, aby byl zámeček převeden na město a mohl sloužit veřejnému zájmu. Mohl by tam vzniknout například dům pro seniory nebo školka a škola. Navíc jsou u zámečku rozsáhlé pozemky a lidé v okolí se bojí, že soukromý investor by prostor zastavěl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám