Hlavní obsah

Zámek na Veleslavíně za stovky milionů se dražit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zruší dražbu pražského zámku Veleslavín. Úřad ve čtvrtek oznámil, že obdržel odvolání souhlasu Ministerstva kultury s konáním dražby. „Vzhledem k tomu, že souhlas Ministerstva kultury je zákonnou podmínkou pro konání dražby, ÚZSVM od dražby v souladu se zákonem upustí,” uvedl úřad v tiskové zprávě.

Zámek VeleslavínVideo: Novinky

 
Článek

Dražba zámku s vyvolávací cenou  382 milionů korun se měla konat 30 listopadu. Proti dražbě se stavěli pražští politici. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) měla dražba nahrávat zájmům developerům. [celá zpráva]

„Aby se eliminovalo riziko vzniku výdajů státu a zároveň riziko vzniku škod na státním majetku od 1. prosince 2018, kdy končí současný nájemní vztah, ÚZSVM v blízké době pravděpodobně vypíše transparentní výběrové řízení na pronájem areálu,” uvedl úřad.

ÚZSVM převzal areál zámečku ve Veleslavíně v roce 2015 od ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o areál původně barokního zámku s historickým parkem, který pochází odhadem z roku 1725, kdy byl postaven podle plánů Kiliána Ignáze Dientzenhofera pro císařovnu Amálii Brunšvickou. Rozkládá se na ploše 29 541 metrů čtverečních.

Foto: ÚZSVM

Areál Veleslavínského zámku

Poslední rozsáhlou rekonstrukcí prošel areál v roce 1986, v současné době je tak nezbytná další rekonstrukce. Hlavní budova dosud sloužila pro provozování komerčního zdravotnického zařízení. Ostatní budovy jsou podle úřadu v nevyhovujícím stavebnětechnickém stavu.

„Jedná se o majetek pro stát nepotřebný. Termín dražby byl stanoven právě kvůli končícímu nájmu, žádné politické důvody nehrály roli,” řekla již dříve Novinkám ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu s tím, že žádná jiná státní instituce o zámeček neprojevila zájem a jedná se podle ní o nejtransparentnější řešení.

S tvrzením, že se jedná o nepotřebný majetek, ale nesouhlasí ani radnice Prahy 6, kde se objekt nachází, ani pražský magistrát. Zastupitelstvo Prahy 6 žádá, aby byl zámeček převeden na město a mohl sloužit veřejnému zájmu. Mohl by tam vzniknout například dům pro seniory nebo školka a škola. Navíc jsou u zámečku rozsáhlé pozemky a lidé v okolí se bojí, že soukromý investor by prostor zastavěl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám