Hlavní obsah

Odvolaná soudkyně, která měnila rozsudky, s ústavní stížností neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud odmítl stížnost bývalé blanenské soudkyně Dany Sedlákové. Kárný senát Nejvyššího správního soudu ji v dubnu odvolal z funkce kvůli rozporům v ústně vyhlašovaných rozsudcích a jejich písemném vyhotovení. Sedláková ve stížnosti uplatnila výhrady k postupu kárného senátu, avšak bez úspěchu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudkyně Dana Sedláková dříve u kárného soudu přiznala jen dílčí pochybení (archivní snímek)

Článek

Zprávu o odmítnutí stížnosti Sedlákové dnes přinesl server Česká justice, ČTK ji bez dalších podrobností potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Ústavní soud rozhodoval bez veřejného jednání, v jeho databázi zatím usnesení není dostupné.

Předseda kárného senátu Karel Šimka v dubnu uvedl řekl, že se Sedláková dopustila závažných a nepřijatelných chyb, a to opakovaně. Navíc jí podle kárného senátu chyběla sebereflexe.

„Provedla to, co soudce nesmí nikdy provést. Rozhodnutí ve věcech, která vydala, změnila tak, že je modifikovala a v některých případech popřela. Popřela jednu z klíčových zásad rozhodovacích činností soudů,” uvedl Šimka v dubnu. [celá zpráva]

Sedláková před kárným senátem připustila, že chybovala v jednom z případů, ostatní pochybení popřela. Kárnou žalobu označila za vykonstruovanou kauzu, která měla vést k jejímu odvolání, aby se uvolnilo místo soudce pro další zájemce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám