Hlavní obsah

Pořadatelé brněnské motocyklové GP žalují stát kvůli tomu, že dostali nižší dotaci

Pořadatelé motocyklové Grand Prix v Brně zažalovali ministerstvo školství kvůli snížení dotace na závod. Uvedl to v úterý Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Podle pořadatelů úřad porušil při určení dotace vlastní pravidla. Mluvčí ministerstva Aneta Lednová ale ČRo řekla, že v žádosti o dotaci byly chyby.

Foto: Policie ČR

Letecký pohled na odstavné parkoviště a brněnský závodní okruh

Článek

Od roku 2016 závody pořádá Spolek pro GP ČR Brno, založený městem Brno a Jihomoravským krajem. Žádal o 100 milionů Kč, od státu dostal 39 milionů. Loni stát závod dotoval asi 70 miliony. Žalobou se bude zabývat Městský soud v Praze. Nově vytvořená koalice v Brně chce situaci s financováním vyřešit a GP zachovat.

Snížení dotace je podle končícího brněnského primátora Petra Vokřála (ANO), který je ve výkonném výboru Spolku pro GP ČR Brno, nesmyslné. „Je to opravdu naprosto chaotické a zcela subjektivní hodnocení někoho z úředníků, protože například říkají, že budeme mít vyšší příjmy ze vstupného o deset milionů korun než v minulém roce, což nevím, kde na to přišli. Realita ukazuje, že to tak není,” řekl rozhlasu.

Nepřesnosti v žádosti

Zdůvodnění výše dotace je ale podle ministerstva školství transparentní. „Spolek například v podkladech neuvedl, že obdržel deset milionů od města Brna a dalších 20 milionů od Jihomoravského kraje. Žádost také obsahovala nezvykle nízké odhady komerčních příjmů z akce, ale například chybí také relevantní příjmy z parkovného nebo pronájmu prodejních stánků,” uvedla mluvčí ministerstva. Podle úřadu navíc dalo ministerstvo letos nejvíc peněz ze všech velkých sportovních akcí právě na brněnskou GP.

„Dotační řízení je uzavřené, částka přidělena,” řekl novinářům k žalobě spolku ministr školství Robert Plaga (ANO). Doplnil, že si nedovede představit, jak by mohlo být řízení obnoveno. V příštím roce ministr nepočítá se speciálním řízením, do kterého by se jako letos mohl přihlásit pouze spolek pro GP.

Ekonomika brněnské motocyklové Velké ceny byla v minulosti velkým problémem mistrovství světa na Masarykově okruhu. Původní organizátor závodů - Automotodrom Brno - se kvůli ztrátovosti GP, kterou způsobuje vysoký poplatek za zisk licence na organizaci závodů, pořádání vzdal.

Peníze od státu chtějí dál

Spolek organizoval letos třetí ročník a podle dohody s promotérskou společností Dorna ho čekají ještě dva ročníky. Nově utvořená koalice v Brně z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD chce Velkou cenu v Brně zachovat.

„Bavíme se na úrovni poslaneckých klubů o tom, aby stát vyčlenil peníze na příští rok už v rozpočtu na rok 2019. Chceme také do financování vtáhnout soukromou sféru, která z toho profituje,” řekl brněnský předseda ODS Robert Kerndl, který bude náměstkem primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Podle Kerndla má akce velký význam a dělá Brnu dobrou reklamu, po více než 50 letech by podle něj byla škoda, kdyby v Brně skončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám