Hlavní obsah

Deset tisíc lidí v ČR vyzývá k přijetí Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K tomu, aby se Česko přidalo k Istanbulské úmluvě, vyzvalo v petici přes deset tisíc lidí. Úmluva má chránit ženy před domácím násilím. V České republice ale vyvolala rozporuplné reakce. Podle části církve i některých politiků by proti sobě postavila muže a ženy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předsedkyně petičního výboru Poslanecké sněmovny Helena Válková převzala petici, kterou iniciovala Amnesty International ČR a Česká ženská lobby s více než 10 000 podpisy požadující přijetí Istanbulské úmluvy.

Článek

Petici s podpisy do Sněmovny přinesli zástupci Amnesty International a České ženské lobby. K přijetí úmluvy vyzvala i poslankyně Radka Maxová (ANO).

„Co se přijetím úmluvy změní? Chtěli bychom zajistit obětem násilí bezpečnost a pomoc do normálního života, azylové ubytování, posílení linek důvěry. Naše společnost je netečná, pokud se setkáte s násilím, většina lidí skloní zrak,“ prohlásila Maxová.

Istanbulská úmluva začala platit v roce 2014. Připojily se k ní dvě desítky zemí. Parlament měl dokument ratifikovat letos do konce června, dosud se tak nestalo.

Ve úterý odpoledne se kvůli tomu ve Sněmovně koná veřejné slyšení, na kterém vystupovali zastánci i odpůrci úmluvy, kteří také proti ratifikaci sehnali několik tisíc podpisů. Nesouhlasí s ní KDU-ČSL a sedm křesťanských církví, podle kterých by postavila muže a ženy proti sobě.

Pozor na volné fráze, varovala advokátní komora

Znění úmluvy kritizoval poslanec Marek Benda (ODS). „Jestli si myslíme, že chceme přijmout všechny ženy, které jsou nuceny k manželství, tak jsme se úplně zbláznili,” prohlásil.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher zdůraznil, že proti násilí na ženách jsou všichni. „To, že někdo nesouhlasí s ratifikací úmluvy, neznamená, že schvaluje násilí na ženách,“ řekl.

Česká advokátní komora varovala před tím, že úmluva obsahuje spoustu volných frází a požadavků, které nemají jednotně vykladatelný obsah. „Skupiny si ji různě vykládají a různě vnímají dopady do právního řádu ČR,“ míní zástupci komory.

Rozruch vyvolal kněz Piťha

Rozruch vzbudil před časem katolický kněz Petr Piťha, který ve svatováclavském kázání v katedrále sv. Víta tvrdil, že úmluva podle něj povede k přijetí opatření proti tradiční rodině, homosexuálové budou označeni za nadřazenou třídu, děti budou odebírány rodičům a lidé s odlišným názorem budou posíláni do „nápravně-výchovných táborů vyhlazovacího charakteru”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám