Hlavní obsah

Zeman se zúčastní večeře pořádané čínským prezidentem

Účastí na večeři pořádané čínským prezidentem Si Ťin-pchingem zahájí v neděli český prezident Miloš Zeman návštěvu Číny. Zeman v sobotu odletěl do Šanghaje, kde se zúčastní dovozního veletrhu China International Import Expo, který má prezentovat Čínu jako zemi otevřenou pro dovoz zboží. Na večeři vpředvečer zahájení veletrhu budou přítomny desítky státníků.

Foto: Novinky

Miloš Zeman

Článek

Zeman je během svého funkčního období v Číně počtvrté. Naposledy ji navštívil loni v květnu kvůli summitu k projektu nové Hedvábné stezky. O rok dříve Zemanův protějšek Si Ťin-pching přijel do Prahy. Při letošní návštěvě se plánuje za doprovodu národních delegací celkově sedmá schůzka obou prezidentů, kteří by měli v pondělí společně navštívit český stánek na veletrhu.

Zeman, kterého v Číně doprovází početná podnikatelská delegace a čtveřice ministrů, v pondělí navštíví i čínský národní stánek a bude jednat s guvernérem provincie Che-pej Sü Čchinem. Po setkání delegací bude Zeman mluvit i s vedením společnosti CITIC, která postupně zastřešuje většinu čínských obchodních aktivit v ČR. Program v Šanghaji završí v úterý.

Podle serveru South China Morning Post se večeře v Šanghaji zúčastní například premiéři Ruska Dmitrij Medveděv, Maďarska Viktor Orbán, Vietnamu Nguyen Xuan Phuc či Pákistánu Imran Chán.

Reklama

Výběr článků

Načítám