Hlavní obsah

Domů nikdo nepojede. Babiš vyloučil stažení vojáků z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko bude pokračovat v boji proti terorismu a nezradí své spojence, řekl ve čtvrtek na konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost” premiér Andrej Babiš (ANO) a vyloučil tak stažení českých vojáků z Afghánistánu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Stahovat z Afghánistánu se rozhodně nebudeme. Nevzdáme se, neodejdeme, naši vojáci budou bojovat proti teroristům, kde je třeba. Nezradíme spojence, budeme plnit závazky,” řekl Babiš. Připomněl, že Česko je šestou nejbezpečnější zemí světa, a pokud si má tuto pozici udržet, musí podle Babiše být aktivní a bojovat proti terorismu.

Účast na zahraničních misích podle premiéra ukazuje, že Česko je v rámci NATO spolehlivý partner. Babiš se také opětovně přihlásil k závazku zvyšovat výdaje na obranu, aby v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP. V současnosti činí zhruba 1,1 procenta HDP.

„Náš problém je hlavně v realizaci zakázek, to bychom za naší nové vlády chtěli změnit," řekl Babiš v souvislosti se zvyšováním obranných výdajů. Podle něj je třeba zohlednit, že obranné zakázky jsou specifické a že je při nich nutné brát v potaz i strategické partnery. Zmínil možnost uzavírat přímé dohody mezi vládami.

NATO vyzdvihl i Zeman

Zeman ve zdravici, kterou na konferenci přednesl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, také vyzdvihl význam NATO.

„Čím užší byla skupina zemí nebo aliance, s níž jsme spojovali své bezpečnostní záruky, tím méně bezpeční jsme ve skutečnosti byli,” uvedl Zeman a poukázal přitom na meziválečnou spolupráci s Francií nebo poválečnou závislost na Sovětském svazu.

„Jsem proto rád, že dnes je kotvou naší bezpečnosti Severoatlantická aliance a nadto bezpečnostně spolupracujeme v rámci Evropské unie i bilaterálně s dalšími zeměmi, například s Izraelem,” uvedl prezident.

Zeman ve zdravici také odmítl politiku ustupování nepříteli nebo hledání neutrality, podle něj to bezpečnost země nezvyšuje. Hrozby jako mezinárodní terorismus nebo kybernetické útoky je podle něj třeba potírat.

Ke stažení vyzval Zaorálek

Pro stažení vojáků se minulý týden vyjádřil bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček jeho slova o stažení odmítl. Dlouhodobě jsou proti zvyšování počtu vojáků v zahraničních misích i komunisté a strana SPD.

Naopak ostatní parlamentní strany jako ODS, TOP 09, STAN, lidovci jsou proti stažení českých vojáků. Právě v době, kdy čeští vojáci umírají, je podle nich třeba se za ně postavit, nezradit spojence a bojovat proti terorismu dál. [celá zpráva]

Debata o stažení vojáků se rozpoutala poté, co byl minulý týden v pondělí při útoku zabit další český voják Tomáš Procházka. [celá zpráva]

Jedná se už o třetí útok od léta 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám