Hlavní obsah

Výbušná kontrola investic v Praze 4. Starosta nevěří vlastním lidem

Právo, Adéla Jelínková

Možné pletichy či sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky, riziko nezákonného majetkového prospěchu nebo nebezpečí porušení pravidel hospodářské soutěže. Na to všechno před nedávnem poukázala vnitřní finanční kontrola na odboru stavebních investic a oprav jedné z pražských radnic. Konkrétně jde o městskou část Praha 4, kde žije téměř 129 tisíc obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Petr Štěpánek

Článek

Kontroloři radnice se zaměřili na 29 namátkově vybraných veřejných zakázek z let 2014 až 2016. U šestnácti z nich auditoři upozornili na údajné pochybení či problém. U některých dokonce doporučují obrátit se na policii. Přestože je protokol o výsledcích auditu tajný, redakce má dokument k dispozici.

Podle starosty Prahy 4 a zároveň čerstvého předsedy zelených Petra Štěpánka mohou být ale výsledky kontroly zkresleny. Jednomu z auditorů, který je pod zprávou podepsán a na úřadu již nepracuje, prý totiž „nedůvěřuje“. Podobně reagoval i místostarosta Zdeněk Kovářík (ODS).

Bývalý vedoucí kontrolního odboru Prahy 4 Jan Paluska, o kterém je řeč, nicméně tvrdí, že se na dané kontrole přímo nepodílel. Všechno měl prý na starost další kontrolor Pavel Fikar.

A Fikar je podle tajemníka radnice Michala Kárníka spolehlivý člověk, za jehož prací úřad stojí.

Vedení radnice se hájí i tím, že výsledky kontroly zatím nebyly připomínkovány jak přímo z odboru investic, tak z právního odboru, kterého se audit rovněž dotýká.

Starosta Štěpánek je čestný předseda občanského sdružení Oživení, které se snaží bojovat s korupcí a netransparentností. Rovněž je spoluautorem etického kodexu zastupitele. Audit jeho podřízených konkrétně kritizuje například smlouvu Prahy 4 s firmou Drymat.cz o sanaci vlhkého zdiva na Základní Škole Mendíků za zhruba 670 tisíc korun.

Tři nabídky za čtyři minuty

V průběhu výběrového řízení prý byli osloveni tři zhotovitelé z Chrudimi, přičemž všechny tři nabídky byly doručeny na podatelnu v posledním možném termínu v rozmezí čtyř minut. Ve složce nebyl ani nalezen předávací protokol.

Podobná zjištění se objevila i u zakázky týkající se opravy školního hřiště Základní školy Táborská a Poláčkova za více než tři miliony. Nabídky byly doručeny na podatelnu opět v posledním možném termínu, a to v rozmezí šestnácti minut, z toho dvě obálky byly předány po sobě v průběhu dvou minut. Opětovně nebyl nalezen předávací protokol.

„Uvedená zjištění vedou k podezření na manipulaci s veřejnou zakázkou a mohou zakládat riziko vzniku trestného činu,“ stojí v dokumentu.

Podle Kováříka, který má odbor investic na starosti, se ale o nic nenormálního nejedná. Většina nabídek údajně chodí až v poslední možný termín. Pokud prý obálky došly poštou, je možné, že je přinesl jeden pošťák.

Audit se zaměřil i na velké množství dodatečných objednávek, které byly sjednávány po uzavření jednotlivých smluv. Kovářík se nicméně brání tím, že v některých případech byly tyto kroky nevyhnutelné.

To, proč ale odbor vybral pro rekonstrukci školní kuchyně na Filosofské dodavatele, který údajně do té doby neměl žádné zkušenosti s realizací takového projektu, vysvětlit nedokázal s tím, že situaci bude muset prověřit.

Auditoři měli výtky i ke smlouvě týkající se koupaliště Lhotka, jehož revitalizace se stala jedním z hlavních Štěpánkových předvolebních slibů v minulých komunálních volbách. Podle místostarosty ale odbor investic v ničem nepochybil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám