Hlavní obsah

Větrný den byl nezvykle teplý, padaly rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní den byl na konec října nezvykle teplý. Rekordy padly na 64 stanicích ze 147, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji, 21,4 stupně Celsia, bylo v Mošnově na Novojičínsku, kde byl překonán rekord z roku 2004. Tehdy tam teplota vystoupla na 21,1 stupně. Uvedla to Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: David Taneček, ČTK

Popadané větve u krajnice na silnici mezi obcemi Pohoří a Bohuslavice na Náchodsku.

Článek

Rekord padl i na nejdéle fungující meteorologické stanici v zemi v pražském Klementinu, kde počasí nepřetržitě sledují od roku 1775. Už ve 14:00 tam naměřili 19,8 stupně Celsia. Dosavadní maximum pro 30. říjen držel rok 1841, kdy bylo 18,9 stupně.

Za oteplením je podle meteorologů příliv enormně teplého vzduchu od jihu v kombinaci se silným větrem. Ten způsobil řadu problémů v dopravě i v dodávkách elektřiny. [celá zpráva] Platnost výstrahy meteorologů před větrem vyprší během úterního večera.

Teplá byla už noc na úterý, málem se stala první říjnovou tropickou nocí v historii měření teplot v Česku, chyběly k tomu dvě desetiny stupně Celsia. [celá zpráva]

Nejtepleji bylo právě v Mošnově na Novojičínsku, kde meteorologové naměřili 19,8 stupně Celsia, což je zatím nejvyšší noční teplota za říjen v republice.

Přes den pak byly kromě Mošnova překonány rekordy například v Holešově na Kroměřížsku. Dnes tam meteorologové naměřili o dvě desetiny stupně více než v roce 2004. Rekord 20,5 stupně z roku 2001 pak padl i v Děčíně, tam bylo v úterý 21 stupňů.

Předpověď na středu už tak vysoké teploty neslibuje. Meteorologové očekávají nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia, na jihu a východě Moravy a Slezska až 17 stupňů, ve čtvrtek by však opět mohly být teploty vysoko. Pode předpovědi by se maxima měla pohybovat mezi 16 a 20 stupni Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám