Hlavní obsah

Hanba prezidentovi, který lže, ozvalo se před Zemanovým projevem v muzeu

• Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu za účasti řady významných hostů slavnostně otevřela budova Národního muzea, která byla zavřená kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Na prezidenta Miloše Zemana před jeho projevem v sále někdo pokřikoval.

Výkřik na ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

„Hanba prezidentovi, který lže. Hanba prezidentovi, který nahrává diktaturám,"  ozvalo se z publika. Incident si můžete prohlédnout na videu.

Prezident na to reagoval slovy: „Každý máme úroveň, jakou máme. A někdy ji předvádíme při těch nejméně vhodných příležitostech."

Deník N muže později identifikoval jako historika, kurátora a bývalého novináře Jakuba Jareše.

„Přišlo mi, že k člověku, který systematicky lže, nahrává diktaturám a vtipkuje o vraždách novinářů, nejde mlčet a tvářit se, že je s touto zemí všechno v pořádku. Jinak jsem akci nijak nenarušoval," řekl Jareš Deníku N.

Záznam: Slavnostní otevření Národního muzeaVideo: ČTK

Miloš Zeman poté v krátkém proslovu poděkoval šéfovi Národního muzea Michalu Lukešovi za odvedenou práci a následně zkritizoval stavění v Praze.

„Je samozřejmě krásné, když některé historické budovy rekonstruujeme, je už horší, když naše ministerstvo kultury občas stahuje památkovou ochranu z historických budov mimo jiné i na Václavském náměstí, a je úplně špatně, když jsme nedokázali za řadu dlouhých let od listopadu 89 obohatit Prahu – s několika málo výjimkami – o nové krásné budovy, a místo toho stavíme prefabrikované škatule pro administrativní budovy a nic víc,“ řekl prezident před přítomnými, mezi nimiž byla i končící pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Připomněl v této souvislosti spor o knihovnu od architekta Jana Kaplického. „Z magického oka nezbylo nic kvůli politickým šarvátkám,“ uvedl Zeman a popřál novému magistrátu odvahu preferovat soudobou architekturu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český prezident Miloš Zeman vystoupil 27. října 2018 na slavnostním otevření historické budovy Národního muzea v Praze.

Projevy měli i český a slovenský premiér. Babiš ocenil schopnost Čechoslováků a Čechů generovat světově významné osobnosti a jmenoval významné české vědce, sportovce i umělce. Vyzval, aby si lidé víc věřili.

Pellegrini zdůraznil kvalitu vztahů Česka a Slovenska. Řekl, že obě země by si jich měly vážit, ale nespoléhat, že jsou automatické.

Rekonstrukce se začala plánovat v roce 2006. Veřejnosti se muzeum uzavřelo v červenci 2011. Rekonstruoval se interiér, fasáda a střecha.

Mezi přítomnými při sobotní slavnosti byli mimo jiné šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), kardinál Dominik Duka, senátor a bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš nebo americký velvyslanec Stephen King.

Foto: Novinky

Veřejnost bude mít možnost zhlédnout nově zrekonstruované prostrory muzea.

Běžní návštěvníci se do částečně zpřístupněných prostor podívají znovu 28. října, symbolicky u příležitosti stého výročí od vzniku Československa a dvoustého výročí od založení Národního muzea.

Novorenesanční budova byla postavena podle projektu architekta Josefa Schulze. Otevřena byla v roce 1891. Výzdobu dotvářeli sochaři Bohuslav Schnirch, Antonín Wagner, Antonín Popp a malíři jako Václav Brožík nebo Vojtěch Hynais až do roku 1901. Do fasády je vepsáno 72 jmen české historie, která po rekonstrukci obzvláště vyniknou.

Veřejnosti budou do konce roku rekonstruované prostory otevřeny zdarma. Na celkové zpřístupnění všech prostor si lidé ale budou muset ještě rok počkat. Stálé expozice budou otevírány postupně během následujících dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám