Hlavní obsah

Cirkusům hrozí zákaz zvířat, chtějí diskusi

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cirkusy v Česku se bouří proti návrhu, že by v nich už nesměla vystupovat, a tudíž podstupovat drezuru, zvířata. O opatření se uvažuje v rámci připravované novely zákona na ochranu zvířat. Cirkusový majitel Jiří Berousek starší kvůli tomu hrozil, že s takovou vypustí lvy a tygry na pražské Václavské náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Chystaný zákaz vystupování a drezury zvířat oznámilo minulý týden ministerstvo zemědělství (MZe) poté, co se proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech vymezovali aktivisté, kteří před třemi týdny odevzdali úřadu petici s podpisy 14 tisíc lidí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sdělil, že právě jeho resort se o tuto změnu zasadil.

Zástupci cirkusů ve čtvrtek na tiskové konferenci v Cirkusu Humberto v pražské Krči vznesli požadavek, aby se o věci ještě jednalo jak na politické, tak odborné úrovni.

Ministr zemědělství Miroslav Toman už v úterý oznámil, že se rozhodl založit odbornou skupinu, která má v rámci připomínkového řízení k novele o podmínkách rozhodnout. V ní mají být i lidé z vybraných chovatelských svazů a cirkusů. Zástupci cirkusů ale tvrdí, že je zatím k diskusi nikdo nezval, a vůbec se jim nelíbí, že návrh na zákaz, jak tvrdí, vznikl bez empirické studie, výzkumu či sběru dat v terénu.

Cirkusy: Drezura je nenásilná

„Chceme do expertní skupiny povolat jednoho či více z nás. Nesouhlasíme s tím, aby ve skupině seděla jen jedna strana,“ prohlásil ve čtvrtek Hynek Navrátil mladší z Cirkusu Humberto.

Plošný zákaz drezury a vystupování zvířat je podle Jiřího Berouska staršího, majitele Národního cirkusu Original Berousek, nemyslitelné. „To se asi zbláznili,“ prohlásil na adresu úřadů minulý týden a dodal, že pokud na zákaz dojde, „přijedeme se všemi lvy a tygry na Václavák nebo na ministerstvo zemědělství a všechny je tam vypustíme“.

Zvířat v cirkusech je kolem 900. Podle Tomana jsou na jejich drezuru ve společnosti i mezi odborníky protichůdné názory. Provozovatelé cirkusů říkají, že drezura je nenásilná, provádí se formou hry, je za odměnu. „Zvířata neproskakují hořícími obručemi, protože to je u nás zakázáno,“ uvedli ve společné tiskové zprávě. Podle nich zvířata ani nežijí v malých klecích, protože od 90. let musejí mít vlastní venkovní výběhy.

Minimálně čtyřikrát měsíčně jsme kontrolováni. Nikdy nebývá shledán závažný problém, možná banality
Hynek Navrátil, majitel cirkusu Humberto

„Důležité je poznat psychologii zvířat, každé je jiné. Musíte odhadnout jejich možnosti,“ řekl ve čtvrtek majitel Humberta Hynek Navrátil starší. „Kdyby se zvířata neměla dobře, nebudou se v zajetí rodit. Nikdy bych necvičil divoké zvíře, protože poznalo jiný život. Pokud se narodí v kleci, mají v ní pocit bezpečí,“ doplnil Jaromír Joo z Národního cirkusu Jo-Joo.

Cirkusy navíc podléhají pravidelným kontrolám veterinární správy. „Minimálně čtyřikrát měsíčně jsme kontrolováni. Nikdy nebývá shledán závažný problém, možná banality. Máme z kontrol i protokoly. Týrané zvíře vypadá úplně jinak než naše cirkusové,“ sdělil Navrátil starší.

Veterináři letos do září provedli v cirkusech sto patnáct kontrol, patnáct z nich bylo na podnět. Chyba byla konstatována ve třinácti případech, většinou šlo o administrativní náležitosti, dvakrát však byla zvířata nevhodně ustájená nebo se o ně nepečovalo řádně, jednou pak například chybělo očkování psů proti vzteklině.

Jak dříve upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, drezura všech zvířat v cirkusech je zakázaná například v Itálii, Nizozemsku nebo v Řecku a diskutuje se o tom v Německu či Polsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám