Hlavní obsah

ANO v Ostravě vyšouplo ODS. Je to políček za Brno, připustil Macura

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, plk, den

Dosud dojednaná koalice v Ostravě, kterou mělo tvořit hnutí ANO, hnutí Ostravak, ODS a KDU-ČSL, se nekoná, vítězné ANO ve čtvrtek podepsalo jinou koaliční dohodu, a to s lidovci a Piráty. Primátorem bude opět Tomáš Macura (ANO). Ten novinářům přiznal, že vypuštění ODS z koalice má souvislost s krokem občanských demokratů v Brně, kteří při sestavování tamní rady obešli vítězné ANO.

Primátor Ostravy Tomáš MacuraVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Jednání jsme začali vést hned první den po volbách, nicméně do dneška, a je to téměř už tři týdny, jsme nebyli schopni se dohodnout na detailech spolupráce, tím spíš, že některé strany do toho začaly spojovat řešení na magistrátu s řešením na centrálním městském obvodě,” řekl Macura. Připomněl, že po volbách a už i před nimi deklaroval, že cílem bude pokračování v dosavadní koalici, tedy ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL.

Proto podle něj ANO začalo vyjednávat i s Piráty a došlo k závěru, že kromě lidovců se s nimi v programových prioritách shodnou asi nejvíce ze všech stran. V úmyslu tak měl podepsat čtyřkoalici ANO, Ostravak, Piráti a KDU-ČSL. „Ukázalo se nicméně, že mezitím vznikl silný dvojblok hnutí Ostravak a ODS, který vyústil do neochoty obou partnerů v jednání pokračovat nebo k podpisu koaliční smlouvy se připojit,” řekl Macura. Proto se ANO, Piráti a lidovci rozhodli, že uzavřou jen trojkoalici, řekl. Nevyloučil ale, že by ještě mohli čtvrtého člena přibrat.

Na otázku, zda vypuštění ODS z koalice nemělo být „políčkem za Brno”, Macura odpověděl: „Já nebudu tvrdit, že to nehrálo roli.” Vývoj v Brně byl podle něj neuvěřitelný i na to, na co je v politice zvyklý. „Takže možná i proto jsme zintenzívnili jednání s Piráty,” řekl Macura.

Ostravak: Podepsali to bez nás

„Koaliční smlouva byla podepsána, ale bez nás,“ řekl Právu Semerák. „Přišli jsme na radnici podepsat koaliční smlouvu, pan primátor psal v půl druhé odpoledne, že to bude. Ve dvě hodiny ale zavolal, že je v hotelu Best s lidovci a Piráty a chce podepsat koaliční smlouvu ve čtyřech s námi, ale bez ODS. Já jsem řekl, že to je divné, že jsme se domluvili s ODS, on že ne, že se domluvil s Piráty a lidovci a dává nám nějaký čas to podepsat a slibuje nám jedno křeslo radního a náměstka navíc,“ popisoval situaci Semerák

Dodal, že následně mu Macura řekl, že pokud nepřijdou koaliční smlouvu podepsat, tak mají jiné řešení. „Nejel jsem, a proto to podepsali bez nás,“ prohlásil Semerák.

Zda tato nová situace může ovlivnit vyjednávaní o koalicích ve třech největších ostravských obvodech Jih, Poruba a Moravská Ostrava a Přívoz, Semerák nevěděl.

Lídr ODS nic netušil

Překvapen z podepsání koaliční smlouvy v Ostravě byl také lídr ODS Zdeněk Nytra, kterého Právo zastihlo ve vlaku po cestě z Prahy do Ostravy.

„Já to nevím a ani pan primátor nám to nesdělil, že změnil rozhodnutí. Vůbec netuším, proč se to stalo, protože my jsme de facto přistoupili na návrhy, případně i požadavky ze strany hnutí ANO. Pak už jsme se sice dovídali, že jedná i s dalšími stranami, ale ještě v pondělí jsme byli ujištěni, že s námi do koalice dále počítá. Jsem velice překvapen,“ reagoval ve čtvrtek po půl čtvrté odpoledne Nytra.

Volby v Ostravě vyhrálo ANO, které získalo 21 křesel v 55členém zastupitelstvu, před hnutím Ostravak se sedmi mandáty a ODS se šesti mandáty. Stejný počet zastupitelů má KSČM, pět mandátů mají Piráti, čtyři SPD a po třech lidovci a ČSSD. Původně domluvená čtyřkoalice ANO, ODS, Ostravak a lidovci měla mít v zastupitelstvu převahu 38 hlasů, ta současná má „jen“ 29.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám