Hlavní obsah

Duka ukončil členství ve svazu bojovníků za svobodu

Kardinál Dominik Duka se rozhodl ukončit členství v Českém svazu bojovníků za svobodu. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Důvody kardinálova rozhodnutí blíže nekomentoval, ale podle spekulací médií je to v souvislosti s oceněním komunistického poslance Zdeňka Ondráčka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka.

Článek

„Pan kardinál ukončil své pozastavené členství v Českém svazu bojovníků za svobodu,“ uvedl Zeman.

Svaz udělil pamětní medaili Ondráčkovi za to, že přispívá na opravy válečných pomníků a účastní se akcí svazu. Udělení medaile s nápisem Za vlast a za svobodu vyvolalo minulý týden pozornost vzhledem k tomu, že se Ondráček před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů proti demonstrantům. [celá zpráva]

Foto: Oldřich Danda, Právo

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

„Dali jsme panu poslanci Ondráčkovi ocenění za to, že se zúčastňuje našich akcí a že z vlastních prostředků financuje i částečné opravy pomníků z období první a druhé světové války,“ řekl předseda svazu Jaroslav Vodička Deníku N.

Dodal, že ocenění se týká Ondráčkovy současné, nikoliv předlistopadové činnosti. „Za druhé je to poslanec a za další osoba, která nebyla odsouzena,“ řekl serveru předseda ČSBS. Ondráček podle něj měl jako člen pohotovostního pluku povinnost plnit rozkazy.

Už v březnu letošního roku poděkoval Duka na Twitteru těm, kteří demonstrovali proti zvolení Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Děkuji všem spoluobčanům, kteří dokázali vyjít do ulic, nemlčí a řekli: dost!“ napsal tehdy Duka, který byl za komunistického režimu pronásledován a vězněn.

Po čtyřech dnech Ondráček na předsednictví rezignoval.

Zasahoval na 17. listopadu na Národní třídě

Na udělení medaile Ondráčkovi už reagoval například předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD). ČSBS měl 26. října udělovat v Senátu ocenění umělcům a osobnostem veřejného života, Štěch se ale rozhodl akci zrušit.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo a ČT

Zdeněk Ondráček na snímcích z roku 1989 a 2018

Ondráček jako člen policejního pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během takzvaného Palachova týdne. Pro časopis Mladý svět také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989.

Poslancem za KSČM je Ondráček od roku 2013. Do povědomí se dostal mimo jiné návrhem zařadit do trestního zákoníku paragraf trestající hanobení prezidenta republiky vězením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám