Hlavní obsah

Bill Gates by měl přijet do Prahy kvůli boji s dětskou obrnou

Právo, mcm

Český premiér Andrej Babiš osobně pozval miliardáře Billa Gatese do Prahy na dárcovskou konferenci pořádanou českou pobočkou rotariánů, při níž se bude koordinovat i boj s dětskou obrnou. Babiš Gatese pozval minulý týden, když se s ním sešel v Bruselu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Bill Gates

Článek

„Pozvání pana premiéra umožnilo posunout tuto záležitost na vyšší úroveň. Zdá se, že je naděje, že nás (Gates) poctí návštěvou 18. května 2019,“ řekl guvernér české pobočky rotariánů Zdeněk Michálek před středečním Světovým dnem boje proti dětské obrně.

Jeho sdružení se snaží dojednat Gatesovu návštěvu od letošního června, nyní se čeká na vyjádření Nadace Billa a Melindy Gatesových, která koordinuje miliardářovy aktivity.

Rotariáni i Gates se podílejí na financování boje s dětskou obrnou. „Gates se rozhodl zdvojnásobit každý dolar, který dá Rotary, a to až do výše 50 miliónů dolarů,“ řekl Michálek. Rotariáni tak ročně poskytují 50 miliónů a Gates dalších 100 miliónů dolarů.

Očkovat se musí dál

V boji proti obrně je totiž třeba vytrvale pokračovat. „Ten virus nezmizí. Očkování nemůže nikdy přestat. Jakmile přestane, začne se nemoc zase šířit. Pokud nebude proočkovanost nad 92 až 95 procent dětí, hrozí 200 tisíc případů obrny ročně,“ varoval doktor Stanislav Kusý.

V současnosti existuje 14 zemí, kde hrozí malý výskyt dětské obrny, nejblíže z nich je Ukrajina.

Boj s nebezpečnou dětskou nemocí financují i Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF). Celkem bylo na vymýcení dětské obrny vynaloženo již 15 miliard dolarů, z toho dvě miliardy poskytli rotariáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám