Hlavní obsah

Zeman dorazí do Sněmovny hájit rozpočet, Babiš přednese projev a pak odletí do Londýna

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pod palbou opoziční kritiky je rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard. Podle některých poslanců by ho měla vláda přepracovat. Parametry rozpočtu bude Sněmovna schvalovat ve středu ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale jede na pracovní cestu do Londýna, „zákon roku“ tak pouze uvede a diskuze se účastnit nebude. Rozpočet přijde do dolní komory hájit prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman se i v minulosti zúčastnil jednání vlády k rozpočtu. Archívní foto.

Článek

První čtení rozpočtu čeká Sněmovnu ve středu v devět hodin ráno. „Poslechnu si vystoupení pana prezidenta, potom řeknu svůj projev a pak musím odletět, mám v Londýně jednání s premiérkou Theresou Mayovou,” řekl Novinkám Babiš.

Neuslyší tak výtky pravicové opozice, podle které se má rozpočet předělat. Někdejší ministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že rozpočet by měl být vyrovnaný, a navrhne, aby ho vláda přepracovala a snížila výdaje o 40 miliard.

„Vláda připravila neodpovědný, deficitní rozpočet,“ kritizoval Kalousek. Podle něj by se měly zvýšit výdaje na investice ze současných 122 miliard alespoň na 150 miliard korun.

Nezodpovědnost, zní z ODS

Rozpočet nepodpoří ani SPD. „Nesouhlasíme s 40miliardovým schodkem, když má Česká republika hospodářský růst,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Deficit se nelíbí ani lidovcům. „Podpoříme, aby byl vrácen zpět k přepracování, chybí nám dlouhodobá vize některých investic. V době hospodářského růstu bychom očekávali, že ten schodek nebude tak výrazný,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Přepracovat rozpočet chtějí i Piráti. „My si myslíme že vláda má usilovat o vyrovnaný rozpočet, navrhneme vrátit vládě dokument k přepracování, a předložit deficit o 23,7 miliardy nižší,” řekl Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podle šéfa poslanců ODS je nezodpovědné, aby Andrej Babiš zase navrhoval deficitní státní rozpočet. „Naší ambicí je ukázat úsporu 40 miliard,” nastínil Stanjura.

Zeman rozpočet podpořil i na vládě

Do Sněmovny rozpočet přijede hájit prezident Zeman. Ten rozpočet podpořil už když ho schvalovala vláda.

Vláda bude ke schvalování rozpočtu potřeboval hlasy komunistů. Koalice ANO a ČSSD má totiž ve Sněmovně 93 poslanců, což ke schválení rozpočtu nestačí. Senát se k „zákonu roku“ nevyjadřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám