Hlavní obsah

Kšefty za stovky miliónů. Audit cupuje hospodaření Bulovky

– Praha
Právo, Matěj Říha

Pražská Nemocnice na Bulovce v éře obviněné exředitelky Andrey Vrbovské utratila nehospodárně a neefektivně přes 800 miliónů korun za léky a ortopedické pomůcky. Jejich dodavatele totiž vůbec nehledala ve výběrových řízeních.

Foto: archiv

Nemocnice Na Bulovce

Článek

Na pochybnosti v hospodaření nemocnice ukázala hloubková kontrola ministerstva zdravotnictví, která se rozjela letos v březnu jen několik týdnů poté, co ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal Vrbovskou z funkce.

Právo má výsledky auditu, který se zaměřil hlavně na roky 2016 a 2017, k dispozici.

Výsledky kontroly se již zabývá policie. Ministerstvo totiž kvůli systému zadávání veřejných zakázek nemocnice podalo trestní oznámení.

Pád Vrbovské pokračoval i po jejím odvolání. V červnu ji totiž policie obvinila z ovlivnění zakázky nemocnice na úklidové služby. Hlavní postavou celého případu je podnikatel Tomáš Horáček, jehož firma První chráněná dílna na Bulovce získala řadu zakázek.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Bývalá ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská na archivní fotografii

Vrbovská s Horáčkem byli přátelé, o čemž svědčí třeba společné fotografie na sociálních sítích. A spojení vrcholné manažerky nemocnice a severočeského byznysmena si všimli také kontroloři ministerstva.

Byznys s Horáčkem

Poukázali na to, že První chráněná dílna sice dostávala zakázky, ale v podstatě v nich byla pouze zprostředkovatelem. Konkrétní dodávky či služby pro nemocnici dělal někdo jiný, na což Právo již v minulosti několikrát upozornilo.

„Nemocnice na Bulovce tak ve výsledku za veřejné zakázky platila vyšší ceny, než jaké by vzešly z rovnocenné soutěže,“ zdůraznili kontroloři v auditu.

Nesrovnalosti audit odhalil i u jednotlivých zakázek. Kontroloři třeba podrobně rozebrali zajištění bezpečnostních služeb, na které Vrbovská s Horáčkovou firmou písemně uzavřela smlouvu v červnu 2015.

V reálu přitom již tyto služby fungovaly od února na základě ústní dohody a nemocnice za ně zaplatila zhruba čtyři milióny, aniž byla uzavřena písemná smlouva.

„Jednalo se o nestandardní a u státní příspěvkové organizace vysoce rizikové jednání,“ konstatovali auditoři.

Problém v obchodu nemocnice s Horáčkovou firmou spočíval také v tom, že První chráněná dílna dostávala zakázky v tendrech, kam se nikdo jiný nepřihlásil.

Pro příklad kontroloři použili tendr na dodávku poskytnutí technických služeb k ochraně osob a majetku s předpokládanou cenou 36 miliónů za čtyři roky plnění.

Výběrové řízení bylo v první polovině roku 2016, přičemž smlouva mezi nemocnicí a První chráněnou dílnou byla uzavřena v červnu, jelikož do tendru přišla jenom jedna nabídka.

Předem domluvené tendry?

Horáčkova firma se přitom podle kontrolorů na zakázce podílela jen 31 procenty, zbytek zařídily společnosti Indus a Centr Group. Tyto dvě firmy se přitom do jiných podobných tendrů běžně hlásily samy za sebe.

Původní předpokládaná cena této zakázky byla devět miliónů ročně. Při soutěži, kam se přihlásila jen jedna firma, se snížila finální cena pouze o zhruba 20 tisíc korun.

Podobnou situaci kontroloři odhalili také u tendru na obnovu sanitek. Nemocnice oslovila pět firem včetně První chráněné dílny, která přitom nebyla způsobilá k tomu zakázku splnit. Nebyl to totiž předmět jejího podnikání.

Do tendru se však přihlásila jako jediná a zakázku skutečně získala. Reálnými dodavateli však byly společnosti Sicar a Porsche Inter Auto, které přitom nemocnice rovněž oslovila, ale do tendru se s nabídkou nepřihlásily.

Stejná situace, kdy byla První chráněná dílna pouze zprostředkovatelem, byla podle kontrolorů i u řady dalších zakázek.

Další problémy nemocnice

Éra ředitelky Vrbovské však nebyla problematická jen kvůli podivným kšeftům s Horáčkem. Kontroloři zpochybnili transparentnost nákupů léků bez výběrových řízení, za které nemocnice v letech 2016 a 2017 utratila přes 792 miliónů korun. Bez výběrového řízení se uskutečnila také dodávka ortopedických implantátů od společnosti Germeditec za 13,8 miliónu korun.

Jejím jednatelem byl přitom Tomáš Dungl, který je příbuzným přednosty ortopedické kliniky nemocnice Pavla Dungla.

Problém podle kontrolorů byl také v tom, že nemocnice v druhé polovině roku 2017 nezveřejnila smlouvy za více než 191 miliónů v registru a pohlížejí na ně, jako by byly neplatné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám