Hlavní obsah

Jablka s medem a spadne klec. Na Valašsku chtějí vlákat medvěda do pasti

Právo, Aleš Fuksa, Jiří Růžička

Na Valašsku je již políčeno na medvěda, který v regionu od září tak trochu zdomácněl a přidrzle si chodil do včelínů na med, roztrhal několik ovcí a koz a napáchal další škody. Lidé ho několikrát spatřili, i jak si setřepává zralé švestky.

Chystání odchytové klece na medvědaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Medvěd zatím nenapadl člověka, ale mohl by být nebezpečný. Zástupci obcí na Vsetínsku a ochránci přírody proto dovezli ze Slovenska klec, kterou nainstalovali ve čtvrtek do terénu. Starostové spolu s ochránci přírody při jednání v Oznici na Vsetínsku vybrali místo, kam klec umístí. Veřejnosti však její polohu nesdělí. „Snažíme se, aby tato informace zůstala jen u pár lidí, není žádoucí, aby lidé klec vyhledávali, aby se akce pokud možno zdařila co nejdřív a co nejlíp,“ řekl ve čtvrtek v Oznici novinářům Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Ideální místo je takové, kam medvěd pravidelně chodívá. „Máme představu, kde všude se medvěd vyskytuje v tomto území, kde kříží cesty, takové místo, kde je nejčastější jeho pohyb a kde je možné ho nějakými pachovými stopami přilákat přímo do odchytové bedny,“ uvedl Bojda.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

„V pasti bude návnada, pravděpodobně jablka v pytlíku, který bude silně politý medem. Medvěd nalákaný na pachovou stopu přijde, potáhne za zavěšený pytlík a mechanismus spustí vrata, která se za ním zaklapnou,“ vysvětlil ve stručnosti princip odchytu medvěda Milan Orálek z ČSOP Valašské Meziříčí.

Foto: Foto Miroslav Valigura

Mladý medvěd procházel obydlí ve Vranči u Nového Hrozenkova

Železná odchytová klec donedávna sloužila při odchytu medvědů v Malé Fatře. „Bylo do ní chyceno osm medvědů. A i větších, než je ten procházející se Valašskem,“ dodal Orálek s tím, že podle ochranářů může mít valašský medvěd kolem 130 kilogramů. Naposledy byl spatřen ve středu v okolí Rusavy a Rajnochovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám