Hlavní obsah

Aktivistka s trnovou korunou narušila Dukovu mši v katedrále sv. Víta

• Aktualizováno

Aktivistka Aneta Petani narušila v úterý mši, kterou v katedrále svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka. Žena byla pouze v podprsence a černých kalhotách, na hlavě měla trnovou korunu. Protestovala proti nedávným výrokům katolického kněze Petra Piťhy o homosexuálech. Za Piťhu se Duka postavil, což Petani také kritizuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Aktivistka Aneta Petani narušila mši celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta.

Článek

Petani poklekla během mše před oltář. Na těle měla napsáno "Proč jste jim nasadil korunu z trnů?" a "Láska k pravdě". Za katedrály ji vyvedla ochranka. Mše se sloužila ke 40. výročí zvolení Jana Pavla II. papežem.

Petani před protestem avizovala, že nepůjde o nich agresivního, během činu také mlčela a nic nevykřikovala.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Aktivistka Aneta Petani narušila mši celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta.

"Čekám reakci, proto taky protestuji. Můj protest má být tichý, i když bude pro představitele katolické církve v něčem kontroverzní. Ale nemá to být nic agresivního nebo něco, co by mělo narušit tu mši. Já tím chci vyjádřit svůj hluboký nesouhlas s tím, jak se představení české katolické církve staví k Istanbulské úmluvě," uvedla Petani.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Aktivistka Aneta Petani narušila mši celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta.

Mše byla pečlivě hlídaná, protože na ní bylo několik zahraničních hostů, mimo jiné polská velvyslankyně v Česku, účastnil se i dnes jmenovaný ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Deportace do vyhlazovacích táborů”

Piťha se ve svém dřívějším kázání proti přijetí Istanbulské úmluvy důrazně postavil. Podle něj by v Česku vedla k přijetí "dokonale zvrácených zákonů" proti tradiční rodině. Věřícím mimo jiné řekl, že jejich rodiny za názor, že muž a žena nejsou totéž, budou roztrženy, vezmou jim děti, za jakýkoliv nesouhlas bude deportace do "pracovně výchovných táborů vyhlazovacího charakteru", homosexuálové budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu, děti si budou moci zvolit pohlaví a rodiče jim ani nebudou moci dát jméno. [celá zpráva]

Nic takového ale v textu dokumentu není.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Piťha na archivním snímku

Piťhu podpořil Duka jako předseda České biskupské konference (ČBK). "Zároveň konstatuji, že se nic nemění na oficiálním stanovisku ČBK ve věci Istanbulské úmluvy," uvedl kardinál. Podle biskupů staví úmluva muže a ženy proti sobě. Podle zástupců sedmi křesťanských církví není v Česku dokument potřeba.

Anketa

Četli jste text Istanbulské úmluvy?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám