Hlavní obsah

Odplata za Brno. Uražené ANO odmítlo koalici s ODS v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj s ANO a ODS v Liberci nevznikne. Jednání byla ukončena, řekl ve středu lídr Starostů Jaroslav Zámečník. Jako důvod uvedl, že ANO odmítlo být v jedné koalici s ODS. To potvrdil i lídr ANO Jiří Němeček.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lídr kandidátky Starostů pro Liberecký kraj Jaroslav Zámečník (vlevo) a lídr ANO Jiří Němeček při setkání u základního kamene liberecké radnice.

Článek

„Budeme dál hledat možnost spolupráce tří partnerů, tak jak jsme měli v plánu,“ řekl Zámečník. Proti koalici s ODS byla podle Němečka naprostá většina místní členské organizace ANO. „Reakce byla velmi razantní,“ řekl. Důvody podle něj nerozebírali.

„Asi byly dva. První, co se odehrálo v Brně. Tak to říkali – ano, to je ta odéeska, co udělala (brněnskému primátorovi Petrovi) Vokřálovi. To je jedna věc a druhá, že reputace ODS pro většinu pamětníků tady v Liberci asi není nejlepší,“ řekl Němeček. V Brně se nejprve rýsovala široká koalice vedená vítězným ANO, pak se ale situace překvapivě obrátila a na koalici se dohodla ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Šéf ANO Andrej Babiš to označil za „megapodraz“.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Liberci

Jednání o liberecké koalici Němeček jinak označil za korektní. „Nabídka byla dobrá, byl tam bohužel tento jeden zádrhel,“ dodal.

Rýsuje se trojkoalice Starostů, ANO a LOL 

Ve stotisícovém Liberci si voliči vybírali z 12 kandidátek, uspělo jich pět. Vítězní starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. Občanští demokraté budou mít čtyři zastupitele a dva získalo uskupení Liberec otevřený lidem (LOL).

Starostové původně chtěli vytvořit čtyřkoalici, ODS ale odmítá společnou s LOL i se Změnou. Jako nejpravděpodobnější se nyní jeví trojkoalice starostů s ANO a LOL, která by měla v 39členném zastupitelstvu 29 mandátů. Zámečník potvrdil, že LOL osloví. „Budeme zjišťovat, jak se staví ke spolupráci,“ dodal.

V roce 2014 zvítězila v Liberci Změna s 12 mandáty, druhé ANO jich mělo devět a třetí Starostové osm. ČSSD měla čtyři zastupitele a po dvou mandátech měly KSČM, TOP 09 a ODS. Změna a ANO se spojily po volbách v koalici, druhé ANO získalo funkci primátora pro svého tehdejšího lídra Tibora Batthyányho. ANO ale vliv na Liberec zcela ztratilo, žádný z jeho zastupitelů včetně primátora v hnutí už nepůsobí.

Anketa

Mělo by podle vás hnutí ANO oplácet ODS postup v Brně a odmítat koaliční splupráci na radnicích?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
Celkem hlasovalo 4651 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám