Hlavní obsah

Vítězné ANO je v Brně nakonec mimo hru. Primátorka bude z ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

V Brně se v úterý na vytvoření koalice dohodla druhá ODS s lidovci, Piráty a ČSSD. Vítězné ANO nakonec skončí v opozici. Primátorkou by se měla stát Markéta Vaňková z ODS. Dosavadní primátor Petr Vokřál (ANO) to označil za podraz, protože v pondělí s ODS domluvili jinou koalici.

V Brně vznikla koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a PirátůVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Ještě v pondělí se přitom zdálo, že ANO bude vládnout s ODS, lidovci a ČSSD. Dojednáním spolupráce se tak ANO, vedené v Brně dosavadním primátorem Petrem Vokřálem, bude muset přesunout do opozice. V ní bude s SPD.

„Naše programové průsečíky jsou nejtěsnější,“ řekla k nové koalici Vaňková novinářům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Brně

Případná koalice ODS a ANO terčem kritiky

Vaňková přiznala, že po oznámení záměru vytvořit koalici s ANO se strhla doslova smršť kritiky na ODS, jejíž voliči občanským demokratům vytýkali, že o takovéto koalici vůbec uvažují. Například na sociální síti Facebook mnozí z nich připomínají, že ODS se celou dobu prezentovala jako alternativa pro hnutí ANO Andreje Babiše a brněnskou ANO kritizovala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Brno-město

Rozhodnutí o nové koalici oznámili odpoledne představitelé všech čtyř stran, které v ní usednou, na společné tiskové konferenci v pasáži Alfa.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Markéta Vaňková (ODS)

Přímo Vokřálovi to neřekli

Vaňková uvedla, že ještě před ní bylo vedení brněnské ANO, nikoli však Vokřálovi, oznámeno, že vzniklo nové koaliční uskupení.

Nová koalice bude mít 33 z 55 křesel v brněnském zastupitelstvu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Dosavadní primátor Brna Petr Vokřál

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Do zastupitelstva se naopak poprvé od revoluce nedostala KSČM.

Markéta Vaňková (ODS), budoucí primátorka BrnaVideo: Vladimír Klepáč, Právo

Pětiprocentní hranici nepřekročilo ani hnutí Žít Brno, Zelení a TOP 09, všechny tři subjekty přitom byly doposud v koalici s ANO a KDU-ČSL.

Markéta Vaňková (*1977)

:: brněnská advokátka a politička, členka ODS

:: od roku 2002 zastupitelka městské části Brno-střed. Od roku 2016 je také zastupitelkou Jihomoravského kraje

:: v komunálních volbách v roce 2018 kandidovala v Brně jako lídr ODS s podporou Svobodných, její strana skončila druhá za ANO se ziskem 18,55 % a 14 mandátů v zastupitelstvu

:: v advokacii se specializuje na občanské, obchodní a správní právo

:: je vdaná a má dvě děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám