Hlavní obsah

V Náchodě dohodli koalici, starostou má být opět poslanec za ČSSD Birke

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ve většině velkých měst se sociální demokracie často ani nedostala do zastupitelstva, v Náchodě drtivě zvítězila. I díky tomu lídr její kandidátky, starosta a poslanec Jan Birke, již v neděli v podvečer ohlásil podpis koaliční smlouvy. Náchod následující čtyři roky povede čtyřkoalice složená z ČSSD, ODS a STAN, KDU-ČSL a sdružení Patrioté města Náchoda.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Birke.

Článek

Sociální demokracie získala přízeň 32,43 procenta voličů a celkem jedenáct křesel v 27 členném zastupitelstvu okresního města.

„Ještě v neděli večer podepsali lídři jednotlivých stran a uskupení smlouvu o vytvoření koalice, která mimo jiné specifikuje obsazení pozic uvolněných zastupitelů a poměrné zastoupení členů Rady města Náchoda,“ uvedl starosta Jan Birke, který povede město už třetí volební období.

Sociální demokracie navíc obsadí stejně jako lidovci post uvolněného místostarosty, neuvolněným místostarostou bude zástupce sdružení ODS a STAN.

„Velmi si vážím mandátu od občanů mít tu čest být v Náchodě starostou další čtyři roky. Zisk 11 mandátů z celkem 27členného zastupitelstva je pro mě osobně velkým závazkem a také výzvou. Těším se na spolupráci s kolegy ze čtyřkoalice. Jsou to lidé, kterým stoprocentně věřím, většinu z nich znám a vážím si jejich dosavadní práce jak v koalici, tak i v opozici. Vždy jsme se dokázali domluvit a já věřím, že v tomto složení tomu nebude jinak,“ komentoval dohodu na spolupráci Jan Birke.

Náchodská koalice nyní bude pokračovat v jednáních, jejichž výsledkem bude podepsání smlouvy o koaliční spolupráci. V ní budou definovány další podrobnosti spolupráce a společné programové cíle. Dokončena by měla být zhruba do měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám