Hlavní obsah

Robot Kuka frézuje dvoumetrovou sochu Masaryka

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Třímetrový robot Kuka se v pondělí pustil na brněnském výstavišti do frézování sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Na výstavišti začal šedesátý ročník mezinárodního strojírenského veletrhu. Socha bude dokončena v pátek.

Robot Kuka frézuje T. G. MasarykaVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Jemné detaily na skulptuře dokončí sochař Ladislav Jezbera. Se strojem vytvoří kopii sochy Masaryka, jejíž originál od sochaře Otakara Španiela zdobil v roce 1928 brněnské výstaviště při otevření tohoto veletržního areálu. Nová socha v něm již zůstane.

„Samozřejmě pak pro sochu prezidenta Masaryka najdeme na výstavišti důstojné místo,“ řekl Právu generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Připomněl, že frézování sochy před stovkami zvědavců je nejzajímavější doprovodnou akcí veletrhu. Socha je umístěna za skleněnou stěnou. Kolemjdoucí mohou sledovat, jak se na podstavci otáčí kolem své osy, přičemž Kuka z ní doslova uždibuje po milimetrech kousky modelářské hlíny.

Spolupráce robota a sochaře

V pavilonu A jsou hned dvě sochy Masaryka. Na prvním pracuje Kuka. Druhá vznikla jako zkušební ještě před zahájením strojírenského veletrhu. Byla vyrobena tak trochu na zkoušku, ale povedla se. Sochař Jezbera na ní dokončuje detaily. Předlohou je mu vizualizace v počítači. Následně dokončí i jemné detaily na druhé soše, na níž nyní pracuje Kuka.

Foto: Vladimír Klepáč

Sochař Ladislav Jezbera dokončuje obdobnou sochu T. G. Masaryka, která byla vyrobena robotem Kukou ještě před strojírenským veletrhem. Jezbera na ní upravuje detaily.

Původní socha z roku 1928 se ztratila. V pražském Národním muzeu se ale podařilo najít její model. „Podle něj jsme vytvořili počítačový model sochy prezidenta, který pak putoval do speciálního softwaru, v němž bylo frézování skulptury do detailu naprogramováno,“ uvedl Miloslav Drápela, ředitel společnosti MCAE systems, které robot patří.

Mimořádný zájem vystavovatelů

Kuliš zdůraznil, že Veletrhy Brno si patrně nechají časem odlít podle této sochy z modelářské hlíny její bronzovou kopii, aby mohla být vystavena pod širým nebem a bez obtíží čelila nepřízni počasí.

Robot Kuka byl společně s historickým větroněm Blaník L 13 jedním z prvních exponátů, který byl v areálu výstaviště nainstalován již v minulém týdnu.

Kuka tvoří Masaryka v části pavilonu A, kde se koná výstava nazvaná Stories. Přibližuje sto slavných českých a slovenských firem, které se svými výrobky zapsaly do historie.

Foto: Vladimír Klepáč

Průmyslový robot Kuka frézuje sochu prezidenta Tomáše G. Masaryka, která zdobila tento areál v roce 1928.

Na veletrhu se prezentuje 1650 firem z 32 zemí. Zájem je rekordní.

Již na jaře byly vyprodány všechny výstavní plochy. Ze zahraničí mají největší zastoupení firmy z Německa a Slovenska. Svoji prezentaci ve srovnání s loňskem dvojnásobně rozšířila Čína. Zajímavostí je, že mezi stovkami vystavovatelů je sedm firem, které se prezentovaly na všech šedesáti ročnících strojírenského veletrhu. Letošní se nese v duchu oslav stého výročí vzniku Československa.

Reklama

Výběr článků

Načítám