Hlavní obsah

Kvůli africkému moru prasat chce ministerstvo kontrolovat dovážené vepřové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zemědělství spolu se Státní veterinární správou (SVS) zvažuje, že kvůli výskytu afrického moru prasat v Evropě uloží povinnost vyšetřovat dovezené vepřové maso na přítomnost této nákazy. Jde především o kontroly masa dováženého z Polska a Belgie, kde se virus vyskytl.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem ke zhoršující se nákazové situaci v zahraničí vážně uvažujeme o zpřísnění podmínek pro dovoz vepřového masa ze zemí s potvrzeným výskytem afrického moru prasat,“ uvedl na základě pondělního jednání s ústředním ředitelem SVS Zbyňkem Semerádem ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nejvíce vepřového se do ČR dováží z Německa, ze Španělska, Polska a Belgie.

Povinnost kontroly před uvedením na trh by se nevztahovala na tepelně upravené výrobky, neboť vysoké teploty virus likvidují.

Nyní jsou kontroly dováženého masa na přítomnost viru namátkové.

SVS hodlá však kontrolovat i individuální dovoz živočišných potravin. „SVS se zaměří na kontroly dovozu živočišných potravin určených pro spotřebu posádek motorových vozidel (tzv. svačinek),” uvedl šéf veterinární správy.

„Nedostatečně upravené vepřové produkty jsou nejpravděpodobnějším zdrojem přenosu nákazy na dlouhé vzdálenosti,” tvrdí Semerád, podle něhož se patrně takto dostala do Belgie, neboť přirozený přenos v rámci migrace divočáků lze prakticky s jistotou vyloučit.

Mor se šíří po kontinentu

Nakažená divoká prasata jsou hlášena z Belgie, z Maďarska u hranic se Slovenskem, ale i z Polska a Bulharska a zejména z Rumunska, kde začátkem září počet ohnisek v chovech domácích prasat překročil 800.

Kvůli zhoršující se situaci připravuje v brzké době ministerstvo svolání Ústřední nákazové komise ministra zemědělství, která by měla připravit opatření proti zavlečení choroby do ČR.

U nás se africký mor prasat vyskytl loni v červnu na Zlínsku. Následovala rozsáhlá opatření včetně odstřelu divočáků. Díky tomu, že poslední nakažený kus byl zaznamenán před necelým půl rokem, uvažuje SVS na Zlínsku o zmírnění opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám