Hlavní obsah

Hamáček podpořil výzvu EP vůči Maďarsku

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlišný postoj než premiér Andrej Babiš (ANO) zaujal ke středečnímu hlasování Evropského parlamentu ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Výzvu, aby Unie zahájila řízení proti Maďarsku kvůli „porušování evropských hodnot“, Hamáček chápe.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

„Nejednalo se o žádný soud nad Maďarskem za jeho pozice k migrační krizi. Tam se jednalo o vyjádření politického názoru poslanců EP na aktuální situaci v Maďarsku,“ řekl.

„Mně také některé kroky vlády Viktora Orbána znepokojují, například jeho kroky ve vztahu k soudům, ve vztahu k nezávislým médiím,“ podotkl Hamáček. „Partnerská strana ČSSD je v Maďarsku v opozici a má velmi kritický pohled k vládě Viktora Orbána. Mám pochopení pro hlasování těch poslanců, kteří zahájili proces,“ dodal.

Ze čtyř europoslanců ČSSD podpořil usnesení EP pouze Miroslav Poche, kterého Hamáček navrhl na ministra zahraničí, ale prezident Miloš Zeman jej jmenovat odmítl. Proti návrhu byl Jan Keller, zdržel se Petr Poc. Olga Sehnalová se nezúčastnila.

Hamáčkovi rozdílné hlasování nevadí. „My jsme nedávali žádné instrukce našim poslancům, mají mandát od občanů ČR, hlasují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ dodal.

Reagoval jinak než premiér Babiš, který se od hlasování europoslankyň za ANO Dity Charanzové a Martiny Dlabajové distancoval. Maďarsko totiž považuje za spojence Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám