Hlavní obsah

Zeman se obrátil na Ústavní soud, chce podpořit klienty H-Systemu z družstva Svatopluk

Prezident Miloš Zeman poslal Ústavnímu soudu (ÚS) nevyžádanou intervenci v případu sporu bytového družstva Svatopluk a konkurzního správce společnosti H-System Josefa Monsporta. Zeman ve stanovisku podporujícím stížnost družstva píše, že je případem dotčen a znepokojen. V pátek o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman je přesvědčen, že byla porušena základní práva a svobody stěžovatelů. Je podle něj nutné, aby bylo dosaženo „spravedlivé rovnováhy” všech zájmů.

Argumentuje mimo jiné tím, že lidé, kteří si své domy dostavěli by byli bez náhrady zbaveni majetku. Podporuje proto zrušení verdiktu Nejvyššího soudu. Ústavní soud k této nevyžádané intervenci není povinen jakkoliv přihlížet.

Nejvyšší soud před časem rozhodl o vystěhování části klientů zkrachovalé společnosti, kteří prohráli spor se správcem konkurzní podstaty. Ti se následně obrátili na Ústavní soud. Ten rozhodl, že se lidé zatím stěhovat nemusí. [celá zpráva]

Zeman o případu jednal s šéfem Ústavního soudu Pavlem Rychetským a předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Ti označili případ za selhání české justice a Šámal naznačil, že by měl do případu vstoupit stát. [celá zpráva]

Záznam: TK po schůzce předsedů Ústavního soudu a Nejvyššího soudu s prezidentem Milošem Zemanem Video: ČTK

Zeman verdikt Nejvyššího soudu, který dopadá na některé klienty H-Systemu, kteří si své domy svépomocí dostavili, kritizoval. „Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ citoval jej před časem mluvčí. [celá zpráva]

V případu figuroval i Zemanův spolupracovník Šlouf

Proti zpochybňování práce justice se naopak postavil soudce Kamil Kydalka, který odsoudil zakladatele H-Systemu Petra Smetku. Na margo kauzy připomněl, že členové bytového družstva Svatopluk, kteří by rozsudkem mohli přijít o střechu nad hlavou, již dříve věděli, že jejich nemovitosti spadají do konkurzní podstaty společnosti. [celá zpráva]

Kydalka reagoval také na Zemanovu kritiku vyslovenou na adresu soudního systému. „Pokud pan prezident má pochybnosti o kvalitě soudů, já osobně mám pochybnosti o tom, zda si pan prezident pamatuje, jaká byla úloha v H-Systemu jeho nejbližších spolupracovníků,” uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Šlouf (vlevo) s Milošem Zemanem

Poukázal při tom na roli bývalého Zemanova poradce Miroslava Šloufa a na jeho propojení s H-Systemem - dnes už nežijící Šlouf měl v minulosti Smetkův projekt za úplatu propagovat. „Po celý rok 1996 docházel do H-Systemu a měsíc co měsíc odnášel 24 tisíc korun,” uvedl Kydalka.

Bývalá právní zástupkyně části poškozených klientů H-Systemu Hana Marvanová dokonce tvrdí, že část peněz „vylákaných podvodem od klientů končila v pokladně ČSSD“ v době, kdy byl předsedou strany Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám