Hlavní obsah

Šéf Nejvyššího soudu vyzval stát, aby odškodnil všechny klienty H-Systemu

• Aktualizováno

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že by stát měl vstoupit do kauzy H-System, a vyzval ho, aby poškozené klienty odškodnil. Na jednání byl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten poté uvedl, že kauza je selháním české justice i státu v 90. letech.

Záznam: TK po schůzce předsedů Ústavního soudu a Nejvyššího soudu s prezidentem Milošem Zemanem Video: ČTK

 
Článek

„Do této kauzy musí vstoupit stát. Žádné rozhodnutí soudů nedokáže tuto situaci jednoznačně pro všechny vyřešit. Všichni, kdo do toho vložili peníze, musí být poměrným způsobem odškodněni,“ řekl po jednání u Zemana Šámal a vyzval stát, aby klienty H-systému odškodnil.

„Je tady minimální varianta, že stát doplatí ten rozdíl mezi tím, co požaduje správce konkurzní podstaty z hlediska spravedlivého vyrovnání všech ostatních poškozených, a tím, co nabízejí z hlediska odkoupení nemovitostí ti vedlejší účastníci sdružení ve sdružení Svatopluk,” doplnil Šámal s tím, že částka nemá být nijak mimořádně vysoká. Bytové družstvo Svatopluk nabídlo za odkup bytů 10,5 miliónu, správce konkurzní podstaty Josef Monsport dříve hovořil o 140 miliónech.

Veškeré dluhy zkrachovalého H-Systemu jsou ale nesrovnatelně vyšší, postupně se vyšplhaly na více než dvě miliardy korun, po částečném zhojení díky prodejům majetku konkurzním správcem činí nynější pohledávky věřitelů dohromady zhruba 1,865 miliardy korun.

Šámal zároveň dodal, že prezident je připraven podat stížnost k Ústavnímu soudu proti rozhodnutí Nejvyššího soudu z minulého úterý, kdy soud nařídil asi šedesáti rodinám domů v Horoměřicích u Prahy postavených na pozemcích H-Systemu, aby se do 23. srpna vystěhovali. Dodal ale, že neví, co ve stížnosti bude.

To  potvrdil i Hrad v tiskové zprávě, v níž zmínil prezidentův kritický postoj k délce soudního řízení. Jmenovitě zmínil kauzu Davida Ratha nebo kauzu H-System.

Rychetský: Kauza H-System je selháním české justice

„Česká justice má vněkterých kauzách problémy – a jsou to systémové problémy,” řekl po jednání u prezidenta Rychetský a dodal, že se obecně s prezidentem bavili o problémech v délce řízení, nikoli jen o kauze H-System.

„Délkou a neefektivitou nejvíce trpí insolvenční případy – a H-System je příkladem selhání nejen čeké justice, ale českého státu v kritických 90. letech,” dodal Rychetský.

Rozsudek z minulého týdne Zeman kritizoval také. „Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ uvedl Zeman podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. [celá zpráva]

Šámal i Rychetský prezidentovo pozvání přijali. Rychetský na pozvánku reagoval vyjádřením, že „nemá potuchy”, o čem by se mohlo jednat. Šámal již předem vzkázal, že s prezidentem detaily případu řešit nemůže.

„Předseda NS však zdůrazňuje, že nemůže při takové schůzce s prezidentem probírat jednotlivé aspekty konkrétního případu. Bylo by v rozporu se zásadou nezávislosti soudů a soudců, kdyby do rozhodování ve věci H-Systemu zasahoval předseda soudu jakýmkoli způsobem jako orgán státní správy NS. Předseda soudu předpokládá, že takto celou věc vnímá i pan prezident, a proto považuje pozvánku na Hrad jako výzvu k diskusi nad současným stavem soudního systému v České republice,“ uvedl mluvčí NS Petr Tomíček. [celá zpráva]

Za výrok o kvalitě soudního systému Zemana kritizoval soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka, který se kauzou zabýval. Poukázal přitom na roli bývalého Zemanova poradce Miroslava Šloufa a na jeho propojení s H-Systemem. Bývalá právní zástupkyně části poškozených klientů H-Systemu Hana Marvanová zase uvedla, že část peněz „vylákaných podvodem od klientů končila v pokladně ČSSD” v době, kdy byl předsedou strany současný prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám