Hlavní obsah

Metnar v odvolání ředitelky pražského magistrátu porušil zákon, míní Hamáček

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) v případu odvolání ředitelky magistrátu Martiny Děvěrové porušil zákon. Novinkám to sdělilo ministerstvo vnitra. Metnar dal podle ministerstva souhlas s odvoláním bez toho, aniž by s ředitelkou zahájil správní řízení, což podle zákona musí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Ředitelku Děvěrovou následně na základě souhlasu ministra 3. července odvolala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) kvůli tomu, že podle ní dostatečně aktivně neřešila problémy kolem udělování dotací do sportu, kvůli čemuž byla na magistrátu policie.

„Řízení o udělení souhlasu s odvoláním JUDr. Martiny Děvěrové, MPA z funkce ředitelky Magistrátu hl. m. Prahy nebylo procesně vedeno v intencích správního řádu. Vzhledem k uvedenému ministr vnitra (Jan Hamáček - pozn. red.) usoudil, že bývalý ministr vnitra (Lubomír Metnar - pozn. red.) pochybil a postupoval v rozporu se zákonem, když ve věci nevedl správní řízení a nevydal rozhodnutí se všemi formálními a obsahovými náležitostmi,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Podle zákona o hlavním městě Praze může být ředitel magistrátu odvolán právě jen na základě souhlasu správního celku, což je v tomto případě ministerstvo vnitra. Odvolán může být například za závažné porušení pracovních povinností či opakované méně závažné porušení v předchozích šesti měsících.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

„Pokud jde o odvolání ředitelky Magistrátu hlavního města Prahy, příslušný útvar ministerstva dle organizačního řádu ministerstva vnitra nepřipravoval žádné podklady pro posouzení žádosti primátorky hlavního města Prahy,” dodává Malá.

Za vážné pochybení postup bývalého ministra vnitra označil i minulý ministr vnitra z řad ČSSD Milan Chovanec. Jan Hamáček Novinkám následně ještě doplnil, že i přes Metnarovo jednání v rozporu se zákonem žádné další kroky neplánuje.

Pro Krnáčovou odvolání platí

O tom, že Hamáček původní Metnarův souhlas s odvoláním zrušil, ve středu informoval server Neovlivní.

Martina Děvěrová byla odvolána poté, co na magistrátu v červnu zasahovala policie v souvislosti s granty na sport a tělovýchovu. Policisté na úřad kvůli dotacím ministerstva školství přišli už loni v květnu. Tehdy se zajímali o ředitelku magistrátního odboru sportu Soňu Fáberovou. Děvěrová, která vedla úřad po vítězství ve výběrovém řízení od února 2015, přistoupila podle primátorky ke kauze liknavě, dostatečně ji neřešila a za Fáberovou se postavila.

Ředitelka Děvěrová proti odvolání podala rozklad a u nového ministra uspěla. Podle svých slov se chce do vedení magistrátu vrátit. Končící primátorka Adriana Krnáčová ve středu ale uvedla, že odvolání ředitelky platí.

„Pro nás zůstává paní Děvěrová odvolaná. Pan ministr zrušil zpětně souhlas, nikoliv odvolání jako takové. Pokud teď ministerstvo napadá svůj vlastní interní proces, tak to si musí vyřešit samo. Na platnost odvolání to ale logicky, a ani podle stanoviska právníků, nemůže mít vliv,” uvedla Novinkám Krnáčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám