Hlavní obsah

Pravidla hospodaření porušilo 109 stran, úřad rozdával pokuty

Brno

Celkem 109 politických stran a hnutí porušilo podle prověrky výročních zpráv za loňský rok pravidla hospodaření. Registrovaných je 235 stran. Sedm politických stran a hnutí také nedodrželo pravidla financování volební kampaně v souvislosti s loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Oznámil to ve středu v tiskové zprávě Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Foto: Mapy.cz

Budova v brněnské Kounicově ulici, kde sídlí Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Článek

Ze stran, které chybovaly, udělil 67 subjektům úřad pokuty od 3000 do 30 000 korun, celkem za 1,19 miliónu. V 16 případech zvolil jen napomenutí a u 26 stran už dříve soud pozastavil činnost a jednu rozpustil. Mezi pokutovanými není žádná z parlamentních stran, řekl člen vedení úřadu Tomáš Hudeček. Strany měly výroční zprávu za loňský rok předložit do dubna.

Strany a hnutí chybovaly třeba v tom, že nepředložily v zákonné lhůtě výroční finanční zprávu, neodstranily ve stanovené lhůtě nedostatky, neoznámily úřadu adresu internetových stránek, na kterých je zpřístupněný přehled platebních transakcí na zvláštním účtu, nebo se dopustily více přestupků současně.

Úřad vydal sankce příkazem. Proti rozhodnutí ve formě příkazu mohou strany a hnutí podat do osmi dní od doručení odpor. Pokud ho podají, znamenalo by to zrušení příkazu a projednání věci v běžném správním řízení.

Sedm stran nedodrželo pravidla financování kampaně

Pravidla financování volební kampaně v loňských sněmovních volbách nedodrželo podle dohledového úřadu celkem sedm politických stran, mezi nimiž není žádná z parlamentních stran. Tři z nich úřad pokutoval částkami 35 000, 15 000 a 10 000 korun, zbytek napomenul.

Strany a hnutí, které se říjnových voleb zúčastnily, měly nejpozději do 22. ledna letošního roku zveřejnit a předložit úřadu zprávu o financování volební kampaně a veškeré účetnictví týkající se této kampaně. Ve čtyřech případech má úřad za prokázané, že subjekt v zákonné lhůtě nezaslal veškeré účetnictví kampaně, ale předložil ho až po výzvě. V takových případech úřad udělil napomenutí.

V jednom případě hnutí tři dny před volbami nezveřejnilo na internetových stránkách v zákonem požadovaném formátu údaje o osobách, které uhradily nebo se zavázaly uhradit výdaje na kampaň, případně poskytly peněžitý dar nebo bezúplatné plnění. Nezveřejnilo to ani na výzvu a úřadu nedoručilo zprávu o financování kampaně ani účetnictví. Dostalo za to pokutu 35 000 korun.

V dalším případě úřad nedostal volební účetnictví, a proto subjekt pokutoval 15 000 korunami, v posledním případě byla zpráva vypracovaná na neplatném formuláři. Úřad na to sice uskupení upozornil, ale do dnešního dne na to nereagoval, proto dostal pokutu 10 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám