Hlavní obsah

Češi si oblíbili rozvoz jídla z restaurací

Právo, Martin Procházka

Rozvážka jídel z restaurací si získává oblibu u stále více Čechů. Navíc na tento trh nedávno vstoupil velký hráč. Od minulého týdne doručuje pod názvem Uber Eats hotová jídla z restaurací společnost Uber, známá v Česku díky své taxislužbě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Princip je jednoduchý – přes mobilní aplikaci si zákazník objedná ve vybrané restauraci jídlo a to mu firma doveze. Služby Uber Eats jsou zatím omezeny na širší centrum hlavního města Prahy. Je ale jasné, že se stanou konkurencí pro službu Dáme jídlo, která na trhu působí již od roku 2012.

Zákazníci si buď prostřednictvím mobilní aplikace Uber Eats, nebo webu uber-eats.com objednají jídlo, které firma podle své mediální zástupkyně Miroslavy Jozové doručí do 40 minut. „Cílem je dovážet do 30 minut, objednávat lze každý den mezi 11. a 23. hodinou,“ řekla Právu Jozová.

Dovezení za 49 Kč

Jednotná cena za doručení je 49 korun, ceny jídla v aplikaci nebo na webu jsou stejné jako při objednávce v restauraci.

Konkurenční firma Dáme jídlo doručuje některé objednávky zdarma, u jiných je cena 29 korun nebo vyšší. „Máme spoustu restaurací, které doručují zdarma. Obvyklé jsou ceny 29 nebo 39 korun,“ sdělil Právu šéf společnosti Dáme jídlo Jan Matějů.

U některých objednávek má Dáme jídlo stanovenou minimální výši objednávky, Uber Eats spodní limit pro objednávku nemá. Výhodou služby Dáme jídlo je širší nabídka restaurací. Zatímco Uber Eats začal zatím s více než stovkou podniků, Dáme jídlo dodává z 2000 restaurací, přičemž se neomezuje pouze na Prahu.

Praha se připojuje ke stovkám dalších měst po celém světě, která zásadně změnila způsob, jakým se lidé stravují
Tomáš Peťovský, šér Uber Eats

„Dáme jídlo rozváží ve všech krajích, k dnešku máme pokryto 170 měst,“ řekl Matějů. Službu Dáme jídlo podle něho využilo už téměř milión zákazníků. „Ročně rosteme o 40 procent a rozhodně neočekáváme zpomalení,“ dodal Matějů.

„Praha se připojuje ke stovkám dalších měst po celém světě, která zásadně změnila způsob, jakým se lidé stravují,“ uvedl šéf Uberu Eats v ČR Tomáš Peťovský.

Pro Uber Eats podle Jozové nyní pracují řádově desítky doručovatelů. „Jezdí na kole nebo přijdou pěšky. K tomu může službu využít také každý řidič služby Uber,“ vysvětlila.

Foto: Profimedia.cz

Uber Eats doručí jídlo domů, do zaměstnání nebo třeba do parku. Ilustrační foto

Uber Eats umožňuje naplánovat čas, kdy má být jídlo doručeno, a to buď s hodinovým, nebo až týdenním předstihem. Firma zboží doručí na stanovené místo, ať je to pracoviště, domov, nebo třeba park.

Služba už je ve světě zavedená. Podle Jozové spolupracuje s více než 100 tisíci restauracemi v 290 městech a 35 zemích a využívá ji přes milión lidí.

Rozvoz jídla třeba na pracoviště nebo večer domů nabízí také fastfoodový řetězec KFC. Minimální výše objednávky činí 150 korun a za dopravu se platí 69 korun. Firma letos zaznamenala 290procentní nárůst počtu objednávek oproti loňsku.

Anketa

Necháváte si vozit jídlo z restaurací?
Často
11,3 %
Občas
19,2 %
Výjimečně
11 %
Ne
58,5 %
Celkem hlasovalo 2031 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám