Hlavní obsah

Zeman se sešel s velvyslancem USA

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý slavnostně poobědval s velvyslancem USA Stephenem Kingem. Hlavním tématem rozhovoru v ambasadorově pražské rezidenci prý byla spolupráce v bezpečnostní a ekonomické oblasti. S předchozím velvyslancem Andrewem Schapirem měl Zeman napjaté vztahy.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s velvyslancem USA v ČR Stephenem Kingem

Článek

„Hlavním tématem přátelského rozhovoru pana prezidenta s velvyslancem USA byla spolupráce obou zemí v bezpečnostní a ekonomické oblasti,“ uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle mluvčího se hovořilo také o 100. výročí vzniku ČSR a klíčové pomoci USA. „Pan prezident pozval velvyslance USA do Lán,“ dodal Ovčáček.

Zeman se s Kingem sešel už v prosinci, kdy ho přijal na Pražském hradě. I tehdy prý bylo setkání přátelské. Prezident se tehdy nechal slyšet, že velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

S předchozím velvyslancem Andrewem Schapirem měl naopak Zeman vztahy napjaté. Schapiro se v roce 2015 pozastavil nad Zemanovou cestou do Ruska v době záboru Krymu, kdy se evropští státníci návštěvám Moskvy vyhýbali. Prezident tehdy prohlásil, že si od žádného velvyslance nenechá mluvit do svých cest a že Schapiro má dveře na Hrad zavřené. Později zase Zeman Schapirovi vyčítal, že na Hrad nepřišel na oslavy 28. října, ačkoliv tam tehdejší velvyslanec byl.

Reklama

Výběr článků

Načítám