Hlavní obsah

Bývalí klienti H-Systemu se zatím stěhovat nemusejí, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost červencového rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) v kauze H-System, podle něhož měli bývalí klienti zkrachovalé firmy do měsíce opustit své domovy v Horoměřicích u Prahy. Dotčení lité tak nemusí učinit nejméně do doby, než se rozhodne o jejich stížnosti, uvedl v úterý ÚS. Verdikt NS vyvolal vlnu kritiky i beznaděje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domy v Horoměřicích, které si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí

Článek

ÚS usnesení, na které v úterý upozornila Česká televize, zpřístupnil na svém webu. Zdůraznil v něm, že odkladem vykonatelnosti nepředjímá výsledek řízení, jen chce zabránit nevratným následkům.

„V případě výkonu rozhodnutí vyklizením nemovitostí by práva stěžovatelů byla dotčena v takové míře, že by jejich navrácení zpět bylo velmi ztíženo, ne-li zcela znemožněno,” uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Část klientů zkrachovalého H-Systemu sdružených ve družstvu Svatopluk tak může být alespoň prozatím v klidu. Jeho členové tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy. Domky sami dostavěli, neměli ale souhlas konkurzního soudu.

Podání ústavní stížnosti v kauze H-SystemVideo: Petr Kozelka, Právo

Podle sporného verdiktu NS má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů. Monsport sice avizoval, že nikoho do vyřešení případu vystěhovávat nebude, členové Svatopluku ale chtěli mít jistotu, proto požádali ÚS o odklad vykonatelnosti.

Měsíční lhůta, kterou k vyklizení určil Nejvyšší soud, by jinak uplynula ve čtvrtek.

Soudce Kamil Kydalka, který se kauzou od roku 2004 zabýval, opakovaně upozorňoval na to, že lidé investovali do domů a bydlí v domech, které jsou majetkem zkrachovalého H-Systemu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám