Hlavní obsah

Česko zažívá nejteplejší období v novodobé historii, vedra budou pokračovat

Horko z posledních týdnů bude pokračovat, vyplývá to z dlouhodobého výhledu na následující čtyři týdny, který v sobotu zveřejnili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ti se ohlédli i za uplynulými čtyřmi týdny, které se podle nich řadí k nejteplejším v novodobé historii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koupání v biotopu v Radotíně

Článek

„Období od 20. srpna do 16. září jako celek zůstane teplotně nadprůměrné,“ uvádějí autoři zprávy.

Ani co se týká srážek se situace nezmění. „Po velmi suchem období s podprůměrnými srážkami, by se úhrny srážek v následujících týdnech měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Srážky se ovšem budou vyskytovat jen přechodně a budou na území republiky rozděleny nerovnoměrně, což znamená, že v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat,“ předpovídají meteorologové.

Česko podle nich zažívá mimořádně teplé období. „V uplynulém období od 23. července do 19. srpna sice teploty v jednotlivých týdnech nepřekročily extrémní hodnoty, ale 28denní období jako celek bude mít nejvyšší teploty v novodobé historii. Důvodem je, že v každém ze čtyř týdnů po sobě byly naměřené nadprůměrné teploty,“ píší.

Teplé počasí by mělo trvat minimálně do konce srpna, i když koncem příštího týdne se očekává mírné ochlazení.

„Za ním bude následovat opět příliv teplého vzduchu na naše území a vzestup teplot. Teploty se v jednotlivých dnech dostanou na letní hodnoty, ovšem už by neměly překračovat 30 stupňů Celsia. V první polovině září bude docházet k dalšímu poklesu teploty, ovšem stále budou mít lehce nadprůměrné hodnoty pro toto roční období,“ uvádějí meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám