Hlavní obsah

V Česku bude tepleji než na Mallorce, meteorologové varují před vysokými teplotami

• Aktualizováno

Meteorologové v pátek doplnili výstrahu před nebezpečím vzniku požárů o varování před vysokými teplotami. Ty budou zejména na jihu Moravy opět stoupat až k 33 stupňům Celsia. V České republice tak bude v sobotu paradoxně tepleji než například na Mallorce či Maltě.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů ze 17. srpna 2018

Článek

„Očekáváme, že v příštích dnech se budou nejvyšší denní teploty vzduchu pohybovat převážně mezi 28 a 33 stupni Celsia. Zejména v nižších polohách jižní Moravy budou teploty překračovat 31 stupňů,” uvádí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování před vysokými teplotami platí pro Jihomoravský kraj a okresy Kroměříž a Uherské Hradiště ve Zlínském kraji do odvolání.

Jak připomněla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress, průměrné teploty budou až o pět stupňů nad dlouhodobým normálem.

„V Česku tak bude tepleji než například na Baleárských ostrovech – tam totiž během soboty očekávají bouřky, a tak se odpolední teploty zastaví například na Mallorce na 28 stupních. Malinko chladněji než u nás bude také na Maltě s teplotami na 29 st. nebo v Římě, kde se při oblačné obloze a bouřkách teplota zastaví na 31 stupních,” připomněla Honsová.

V neděli by se již situace měla „normalizovat”, neboť teploty na jihu Evropy budou díky slunečnému počasí stoupat k 35 stupňům Celsia.

Teplo od jihu

Počasí u nás momentálně ovlivňuje teplé jižní proudění. „Studená fronta, která k nám postoupí od západu z pátku na sobotu, se rozpadne a nepřinese žádné výraznější srážky,” konstatovali meteorologové s poukazem na to, že od neděle se rozšíří varování před nebezpečím vzniku požárů na téměř celou Českou republiku s výjimkou Moravskoslezského a Jihočeského kraje. [celá zpráva]

„Ochlazení a snížení rizika požárů předpokládáme až koncem příštího týdne,” uvedli meteorologové s dovětkem, že výstrahu budou podle vývoje situace dále upřesňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám