Hlavní obsah

Orel křiklavý se vrací. Viděli ho na severu Moravy

Právo, Denisa Doležalová

Pouze na dvou místech České republiky se zatím podařilo zdokumentovat výskyt orla křiklavého, který z naší přírody vymizel. Poprvé to bylo v západních Čechách, nyní se ornitologové a ochránci zvířat radují na severu Moravy a ve Slezsku.

Foto: Profimedia.cz

Orel křiklavý

Článek

„V Česku se vyskytují čtyři druhy orlů: orel mořský, skalní, královský a orel křiklavý. Všichni tito majestátní dravci byli v minulosti nemilosrdně pronásledováni, díky přísné ochraně se však postupně v naší krajině opět zabydlují a hnízdí,“ sdělila Právu mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

„Nyní se ochráncům přírody ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku a z ostravské zoo podařilo prokázat hnízdění orla křiklavého v Moravskoslezském kraji,“ dodala Nováková.

„Orel křiklavý byl v minulosti pronásledován tak, že jeho úspěšná hnízdění v minulém století by se dala spočítat na prstech rukou,“ uvedl ornitolog a odborný pracovník Zoo Ostrava Otakar Závalský.

Dodal, že orel křiklavý je nejmenším orlem žijícím v Česku. „I když se u něj zvýšila ochrana, tak přesto se do volné přírody nejen u nás, ale i v zahraničí vrací jen pozvolna. Po zahnízdění prvního páru v západních Čechách na Karlovarsku jsme byli velmi překvapeni hnízdním výskytem i na území Moravskoslezského kraje. Určitě tomu napomohl jak vhodný biotop, skládající se z málo navštěvovaných lesů důležitých pro stavbu hnízda, tak i méně intenzivně obdělávané zemědělské plochy,“ vysvětlil Závalský.

Pole jako loviště

Zemědělské plochy totiž orlům křiklavým slouží jako loviště. „Jejich kořistí jsou hraboši polní, takže v žádném případě nemůže tento orel ohrozit ubývající stavy tzv. drobné zvěře. Pro myslivost tento druh tedy nepředstavuje žádný problém,“ upřesnil Závalský.

Moravskoslezští ornitologové a další ochranáři věří, že i tito orli překonají nástrahy civilizace v Evropě, ale i na své každoroční daleké migrační cestě až do jižní Afriky a stanou se trvalou ozdobou naší již hodně ochuzené přírody.

Orli v minulosti budili v lidech strach a byli považování za škůdce a konkurenty člověka. Jejich úloha je však v přírodě nezastupitelná, napomáhají v ní udržovat rovnováhu.

Například orel mořský u nás po celém Česku opět hnízdí teprve od 80. let 20. století po zhruba 150 letech. Téměř po vymizení se vrátil i orel královský, který nyní hnízdí na jižní Moravě. Orli skalní u nás naposledy hnízdili v Beskydech v roce 1893. Své první mládě znovu odchovali až v roce 2013 na severní Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám