Hlavní obsah

Zeman udělí třem padlým vojákům medaili Za hrdinství

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman udělí třem českým vojákům, kteří zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu, in memoriam medaili Za hrdinství. Vyznamená je o státním svátku 28. října, uvedl ve středu na Twitteru mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Zleva Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Článek

Armádní speciál ve středu odpoledne dopravil těla padlých vojáků do Česka. Prezident se účastnil smutečního aktu na pražském letišti.

Rotný Martin Marcin (36), desátník Kamil Beneš (28) a desátník Patrik Štěpánek (25) zemřeli v neděli při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván.[celá zpráva]

Vojáci, kteří byli povýšeni do hodnosti štábních praporčíků, budou pohřbeni s vojenskými poctami.

Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října 2017 při udílení státních vyznamenání.

V poledne památku padlých vojáků uctil v celé republice zvuk sirén. Při přistání letounu, se mimořádně na několik minut rozezněly i zvony katolických chrámů a kostelů.

Spolubojovníci padlých vojáků se se svými kolegy rozloučili při odletu stroje ze spojenecké základny Bagrám.

Zeman, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, v neděli vyjádřil hlubokou lítost nad úmrtím tří českých vojáků. Zároveň zdůraznil, že by to podle něj nemělo odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem.

Prezident postupuje podobně jako před čtyřmi lety, kdy při útoku v Afghánistánu zemřelo pět českých vojáků. I tehdy Zeman všechny in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám