Hlavní obsah

V Řeži u Prahy padl další rekord, vedra se přesouvají na Moravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teplotní maxima v Česku se ve čtvrtek pohybovala většinou mezi 31 a 35 stupni, místy bylo i přes 36 stupňů. Nejvyšší teplotu opět zaznamenala středočeská stanice Husinec-Řež, kde bylo 37,2 stupně Celsia. V Čechách byly teploty nepatrně nižší než ve středu. Naopak na Moravě a ve Slezsku se mírně oteplilo.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Objektivní analýza teplot ke čtvrteční 16. hodině.

Článek

Teplotní rekordy pro 2. srpen byly překonány na 46 stanicích ze 145, které měří teplotu alespoň 30 let, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „V Čechách jsou dnes teploty nepatrně nižší než včera, naopak na Moravě a ve Slezsku se slabě oteplilo,” poznamenali.

Druhou nejvyšší teplotu naměřili meteorologové v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, kde se rtuť v teploměru vyšplhala na 36,8 stupně. Tím byl zároveň překonán místní rekord 34,2 stupně, který pocházel z roku 2012.

V Brně-Žabovřeskách meteorologové naměřili 35,5 stupně, což je o dvě desetiny stupně více než byl dosavadní rekord z roku 1994.

Proč Řež dominuje

Důvod, proč v Husinci-Řeži u Prahy často padají teplotní rekordy, je podle starostky i meteorologů poměrně snadný - přičítají to celkovému terénu a zejména okolním skalám, které akumulují teplo.

„Ty skály se rozpálí a v údolíčku je pak vedro. Je tady o půl stupně víc než někde jinde. Tak dramatické to zase není, ale padají pak rekordy,” řekla starostka Jana Münzbergerová.

Tropické teploty v těchto dnech sužují velkou část Evropy včetně Česka. Například ve středu na několika měřicích stanicích vystoupaly maximální teploty nad 37 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo, stejně jako v předchozích dnech, právě v Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 38 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám