Hlavní obsah

V Česku panovaly tropy. Nejtepleji bylo v Husinci - Řeži

Novinky, mif

Tropické počasí panovalo v sobotu v České republice. Nejtepleji přitom bylo v Husinci - Řeži, kde se rtuť v teploměrech vyšplhala nad těsně nad hranici 35 stupňů Celsia. Rekordy však v předposlední den týdnu nepadly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hned na několika stanicích vystoupala teplota nad 34 stupňů Celsia. Kromě Husince - Řeže, kde bylo naměřeno 35,1 °C, meteorologové naměřili tropické teploty také ve stanicích Průhonice (34,4 °C), Tuhaň na Mělnicku (34,2 °C), Dobřichovice (34,2 °C) a Brandýs nad Labem - Stará Boleslav (34,1 °C).

Rovných 34 stupňů pak bylo naměřeno v České Lípě v Libereckém kraji. Podle meteorologů však nejde o rekordní teploty.

V srpnu se ochladí

Nadprůměrně teplé počasí by mělo v Česku panovat také v srpnu, přestože zkraje druhého měsíce letních prázdnin dojde k poklesu průměrných denních teplot. „Zejména v prvním týdnu (od 30.7.) bude pokračovat počasí s vysoko nadprůměrnými teplotami, ale i v následujících týdnech po slabém ochlazení zůstanou teploty vzduchu nadnormální,“ uvedli v sobotu v dlouhodobém výhledu meteorologové.

Až ke konci období, tedy v týdnu od 20. srpna, se budou teploty pohybovat kolem běžných hodnot pro danou roční dobu.

Obyvatelé Česka se nemohou těšit ani na to, že rozpálené ulice zchladí nadměrný déšť. „Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období 30.7. - 26.8.2018 bude průměrné až slabě podprůměrné,“ stojí ve výhledu.

Celou předpověď najdete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám