Hlavní obsah

Výstava kuriozit v Brně nabízí lednický minaret ze slámy či křišťálovou lebku za milióny

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Že je pořekadlo „zlaté české ručičky“ pravdivé, ukazuje brněnská výstava kuriozit a rekordů ze všech koutů Česka, kterou hostí nákupní centrum Olympia Brno. Výstava přitom nehodlá na české rekordy jen odkazovat, ale přidat i nový. Na dokonalou zmenšeninu lednického minaretu ze slámy nebo papírové formule 1 v měřítku 1:6 od Milana Pauluse z Karviné se podívejte v následující reportáži.

Zmenšenina lednického minaretu ze slámy nebo křišťálová lebka, to je výstava kuriozit v BrněVideo: Novinky

 
Článek

V rozsahu šesti expozic mohou lidé zhlédnout ty nejrůznější kuriozity z celého Česka. Sešli se tu tak například do detailu přesná replika lednického minaretu, kterou autor spletl dohromady ze slaměných stébel, největší kaleidoskop v republice, motorka vyrobená z dvaceti druhů dřeva, či skládačky ze stavebnice Merkur, jež sama má své místo v Guinessově knize rekordů.

Nejmenší i největší součást výstavy shodně odkazuje na dílo Slovanské epopeje, v jednom případě jako velkoformátová série skládaček puzzle, která dohromady obsahuje přes 160 tisíc kousků a na jejichž složení se po tři měsíce podílelo na 266 lidí, ve druhém případě jako do detailu přesná miniatura děl Alfonse Muchy.

Foto: Novinky

Zmenšenina lednického minaretu v poměru 1:27 je ze slámy.

„Je unikátní v tom, že je tam úplně vše vyobrazené jako na velkých originálech, takže na rozměru krabičky od sirek je například na jednom plátně jednoho obrazu 66 postav,“ přiblížil Novinkám Luboš Denner z agentury D.A.N. Production, která výstavu spolupořádá.

Nejdražší kousek výstavy

I když většina exponátů má spíše citovou a estetickou hodnotou, nejdražší kuriozitou je bezesporu křišťálová lebka, jejíž cena se podle Dennera pohybuje v řádech miliónů korun. Šestikilová lebka, jež vznikla už v roce 1984, zůstávala veřejnosti po několik desetiletí skryta. Seznámit se s ní mohli například v pořadu Svět záhad spisovatele Arthura C. Clarka. Vytvořil ji sklář Jaroslav Dave Šlechta, který na výstavě představuje i skleněné housle vybroušené z deseti bloků skla.

Foto: Novinky

Nejdražší kousek výstavy je křišťálová lebka.

Vyznat se ve všech kuriozitách také napomáhá naučná stezka. Ta přibližuje „nej“, která jsou sesbírána ze všech krajů České republiky a jsou zapsána v České knize rekordů. Její šesté vydání je naplánováno na konec září, návštěvníkům se však představí už během výstavy.

„Je to úplně poprvé, já si ani nevzpomínám, že by takhle ucelená výstava někde doteď byla prezentována,“ uvedl pro Novinky Jan Pazour, ředitel nákupního centra Olympia Brno, které výstavu hostí.

Pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů

Součástí bude i pokus o zápis nového rekordu. Ten bude spočívat ve snaze obsloužit s jednou láhví vína co nejvíce hostů. Nejde samozřejmě o běžnou láhev, vinaři z Čejkovic pro tuto příležitost připravili dva metry vysokou láhev, která pojme na 200 litrů vína.

Foto: Novinky

Z téhle láhve se bude nalévat víno a možná vznikne nový rekord - nejvíce napojených lidí z jedné láhve.

Výstava je pro návštěvníky zdarma a každý den poběží až do 26. srpna, pokus o rekord by se měl uskutečnit o týden dříve, v neděli 19. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám