Hlavní obsah

Zkraje srpna se ochladí, teploty však budou stále nadprůměrné

Novinky, mif

Počasí v Česku bude také ve druhém měsíci letních prázdnin teplotně nadprůměrné, ale zkraje srpna se citelně ochladí. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O tom, že celý srpen teplotně nadprůměrný, informoval už v pátek v dlouhodobé předpovědi Meteopress. [celá zpráva]

Meteorologové z ČHMÚ však v sobotu upřesnili, že zkraje srpna dojde k poklesu průměrných denních teplot. Připouští však, že naměřené hodnoty budou nejspíše stále nadprůměrné.

„Zejména v prvním týdnu (od 30.7.) bude pokračovat počasí s vysoko nadprůměrnými teplotami, ale i v následujících týdnech po slabém ochlazení zůstanou teploty vzduchu nadnormální,“ uvedli meteorologové.

Až ke konci období, tedy v týdnu od 20. srpna, se budou teploty pohybovat kolem běžných hodnot pro danou roční dobu.

Pršet příliš nebude

Obyvatelé Česka se nemohou těšit ani na to, že rozpálené ulice zchladí nadměrný déšť. „Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období 30.7. - 26.8.2018 bude průměrné až slabě podprůměrné,“ stojí ve výhledu.

„Srážky, zejména v první polovině období, budou mít převážně lokální charakter (přeháňky, bouřky), proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 30. července do 26. srpna v letech 1981 až 2010 byla 18,4 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 69 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám