Hlavní obsah

Fotopast odhalila v Krkonoších vlka

V Krkonoších byl po mnoha desetiletích potvrzen výskyt vlka. Zachytila jej fotopast Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Pravděpodobně šlo o migrujícího jedince.

Foto: KRNAP, ČTK

Vlk vyfotografovaný v Krkonoších

Článek

„Naše fotopast zachytila mladého vlka na Rýchorách. Jedná se o první skutečně nezvratitelný důkaz novodobého výskytu vlka v Krkonoších,” uvedl KRNAP.

Vlk se do Krkonoš podle odborníků dostal pravděpodobně z východu, konkrétně z Broumovska, Vraních hor nebo z přilehlé části Polska, kde se již nějakou dobu vyskytuje.

Návrat po více než 150 letech?

Vlk z Krkonoš vymizel v polovině 19. století, posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842, na polské v roce 1810. Po mnoha desetiletích se objevil v listopadu 2011, tehdy to bylo také na Rýchorách, a v srpnu 2016 na Erlebachových Boudách. V obou případech po sobě vlci zanechali důkazy v podobě stržených hospodářských zvířat.

„Prvním skutečným nezvratitelným důkazem novodobého výskytu vlka v Krkonoších se stal letošní červnový snímek z rýchorské fotopasti,” řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Lidé se nemusejí obávat

Podle správy parku se lidé v souvislosti s výskytem vlků v Krkonoších nemají čeho obávat. „Vlk je plaché zvíře a na člověka v našich podmínkách neútočí, naopak se mu vyhne,” zdůraznil KRNAP.

Starosti nicméně může přidělat místním hospodářům. „Jejich stáda zejména ovcí pro něj mohou být lákavá," poznamenal mluvčí parku Radek Drahný.

Podle odborných studií ale hospodářská zvířata tvoří méně než deset procent vlčí potravní základny, nejdůležitější složkou potravy jsou srnci, jeleni a divoká prasata. Pokud už hospodářům vlk škodu způsobí, kompenzuje hospodářům tuto ztrátu příslušný krajský úřad. Další novinkou je možnost čerpat dotace určené na ochranu proti škodám způsobeným velkými šelmami, zejména na vybudování kvalitnějšího oplocení a pořízení hlídacího psa. V Krkonoších již takto bylo podpořeno pět hospodářů a další své žádosti připravují.

Reklama

Výběr článků

Načítám