Hlavní obsah

Klienti H-Systemu, kteří se mají vystěhovat, podají stížnost k Ústavnímu soudu

Praha

Bytové družstvo Svatopluk podá stížnost k Ústavnímu soudu, na jejímž základě může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, řekl ve středu za družstvo Martin Junek. Večer budou podle něj právníci se zástupci družstva jednat i o dalších alternativách, jak by šlo odvrátit vystěhování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Junek zástupce bytového družstva Svatopluk

Článek

Nejvyšší soud rozhodl o tom, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. [celá zpráva]

Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze, řekli novinářům. Jde asi o 60 rodin. Podle NS jsou ale nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl NS.

Ve středu Junek řekl, že se již účastníci večerního jednání právníků s družstvem začali scházet. „Bude se projednávat, jaké by byly další možnosti a co ještě můžeme udělat. Není to úplně jednoduchá věc stížnost k Ústavnímu soudu, pokusíme se, aby byla co nejlepší, aby měla nějakou šanci na úspěch,” řekl Junek.

Pryč nepůjdeme

Lidé z Horoměřic už v úterý avizovali, že se na ÚS obrátí. Domy vyklidit nechtějí. Dokončili je svépomocí po krachu firmy H-System. Podle Nejvyššího soudu má ale konkurzní správce H-Systemu Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů H-Systemu.

„Proč bych se měla nechat vyvlastnit tímhle způsobem? Ani náhodou. Nepůjdu, zabijte mě. Nepůjdu,“ řekla v úterý novinářům Milena Drdácká, jedna z klientek H-Systemu, která se má vystěhovat. [celá zpráva]

Ani starosta Horoměřic Zdeněk Babka absolutně netuší, jak by mohl pomoci lidem postiženým v kauze H-System. „My s tím nemůžeme pomoct, máme sociální byty, ale ty jsou plné. Jsou tady ubytovny, ale ty jsou také plné,” řekl v úterý Babka. [celá zpráva]

Odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy je v kompetenci ústavních soudců. Jde sice o výjimečné opatření, přesto letos Ústavní soud rozhodl o odkladu nejméně v 16 kauzách různého charakteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám