Hlavní obsah

Klienti H-Systemu mohou v emocích domy zbourat nebo zapálit, varoval jejich zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verdikt Nejvyššího soudu (NS), který rozhodl, že se klienti společnosti H-System z družstva Svatopluk musí do měsíce vystěhovat ze svých domovů, je podle jejich zástupce Martina Junka šokující. Varoval rovněž, že někteří lidé, kteří do dostavby domů investovali, mohou ve stresu jednat zkratkovitě.

Foto: Petr Horník, Právo

Poškození firmou H-System u jednoho z předchozích soudů.

Článek

Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin v osmi domech v Horoměřicích u Prahy, které si po pádu firmy H-System byty svépomocí dostavěly. Podle soudu ale investovaly do cizího majetku. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System.

„Mám obavu, že někteří v emočním záchvatu mohou dát ten dům do původního stavu, to znamená, že ho zbourají nebo zapálí,“ varoval Junek ve vysílání České televize. Uvedl mimo jiné, že lidé vložili do stavebního projektu často své celoživotní úspory.

Měsíční lhůtu na vystěhování označil Junek za směšnou. Lidé si podle něj na pozemcích u domů vybudovali zasíťování. „To si těžko s sebou vezmete, ale je to naše a máme na to právo,” dodal.

„Oni nemají kam jít. Tam je řada lidí, kteří si to dostavěli ve svém aktivním věku a dneska jsou to důchodci. Oni ani nemají sílu se odstěhovat,” dodal.

Jednali v dobré víře

„My jsme dostali od prvního konkurzního správce povolení dostavět ty domy. Měli jsme dobrou víru, že to dobře dopadne,” připomněl situaci po krachu H-Systemu.

Zpochybnil i důvěryhodnost konkurzního správce Josefa Monsporta, jehož jméno figuruje v kauze tzv. Panama papers. „Důvěryhodnost toho konkurzního správce je nulová,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám