Hlavní obsah

Pospíšilův asistent koupil na Mostecku byty pro chudé. Je to problém, připustil šéf TOP 09

• Aktualizováno

Asistent europoslance a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila Jan Zedník (ODS) koupil s dalšími investory desítky bytů v sociálně vyloučených lokalitách na Mostecku a nechává si platit nájem od lidí, kteří žijí ze sociálních dávek. Podle Pospíšila je to problém a zvažuje Zedníkovo propuštění, uvedl v sobotu server iRozhlas.cz.

Foto: ODS

Jan Zedník na kongresu ODS v roce 2012.

Článek

„Vyzval jsem pana Jana Zedníka, aby předložil veškeré podklady ke svému podnikání, které já osobně považuji za těžko obhajitelné. V případě, že se toto podezření potvrdí, rozváži s ním pracovní poměr,“ reagoval šéf TOP 09.

Nájem ze sociální dávek v bytech Zedníka a jeho partnerů platí až dvě třetiny nájemníků. Pospíšil slíbil, že to bude řešit. „Nechám si to vysvětlit. I on má právo na obhajobu, je soukromá osoba, musím se s ním nejdřív potkat,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Měl by chránit spotřebitele

Paradoxní je, že Zedník, který je členem jihočeské ODS, má v Bruselu na starosti agendu ochrany spotřebitele. Byty, které jsou často v žalostném stavu, podle svých slov koupil jako investici na důchod.

„Ten náš kalkul byl čistě příležitost na trhu. Levné nemovitosti jsou ideální investiční příležitost na tvorbu hodnoty. Je to náš čtvrtý důchodový pilíř a něco zůstane i pro další generace, pokud se nezmění režim,“ vysvětloval Zedník pro pořad Zaostřeno Českého rozhlasu Plus. Že by nepřímo žil z dávek pro chudé však odmítá.

Zaskočený Kuba

Informace o Zedníkových obchodních aktivitách překvapila i šéfa jihočeské ODS Martina Kubu.

„Bohužel to, že nazývá nákup bytů v sociálně problematických lokalitách jako ‚klasickou příležitost na trhu‘, je pro mě jen těžko akceptovatelné,” uvedl s tím, že jde o obchod s chudobou. Hodlá se proto se Zedníkem sejít a celou záležitost probrat.

„Za mě by bylo ideální, kdyby pozastavil své členství v ODS,” dodal Kuba na jeho adresu.

Anketa

Co si myslíte o byznysu s byty pro chudé?
Je to nemorální
91,1 %
Je to byznys jako každý jiný
7,6 %
Nemám na to názor
1,3 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám