Hlavní obsah

Školky nebudou muset ani do budoucna přijímat i dvouleté děti

– Praha

Start reformy financování regionálního školství se posune o rok. Mateřské školy také nebudou mít ani do budoucna povinnost přijímat i dvouleté děti. V poslanecké novele školského zákona to ve čtvrtek schválil po dlouhé debatě Senát. Předloha nyní poputuje k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Článek

Debata se strhla zejména o povinnosti školek zajistit místa i pro mladší než tříleté děti, která by podle účinného znění zákona nastala od roku 2020. Zastánci jejího zrušení poukazovali na to, že tak malé děti by měly být v péči rodičů, na nedostatek míst v mateřských školkách v některých oblastech i na nedostatek personálu a na finanční zatížení obcí, které školky zřizují.

„Dvouleté děti patří do jeslí,” řekl Jaroslav Kubera (ODS). Senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková se zase obávala toho, že kvůli nynějšímu znění zákona by se odkládání dětí do školek mohlo stát pravidlem.

Mění se nedávno zavedené věci

Naopak zastánci ponechání povinnosti poukazovali například na to, že matkám přináší možnost svobodně se rozhodnout. Senátorka Eva Syková (za ČSSD) označila za hysterii argumenty odpůrců, že by se „odtrhávaly děti z náruče mámy”. Někteří senátoři za lidovce kritizovali skutečnost, že novela mění novinky schválené teprve zhruba před rokem. „Senát by udělal čest své pověsti, kdyby na takové věci nenaskakoval,” uvedl Václav Hampl.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl, že už nyní navštěvuje školky 45 000 dětí mladších tří let. Současné znění zákona by znamenalo rozšířit kapacitu mateřských škol až o 60 000 míst, což by znamenalo náklady od 16 miliard do 24 miliard korun, podotkl na podporu poslanecké novely, která prakticky zachová nynější stav dobrovolnosti. Výslovně stanoví, že pro přijetí dvouletých dětí do mateřských školek není právní nárok.

Start reformy financování regionálního školství se novelou oddálí na září 2019. Naplno začne fungovat podle předlohy od ledna 2020. Odklad má usnadnit náběh na financování podle počtu odučených hodin a vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní.

Reklama

Související témata:

Související články

Školky pro dvouleté opět padly

Školky nebudou mít od roku 2020 povinnost přijímat dvouleté děti. V rámci novely školského zákona to v pátek ve třetím schválili poslanci. Povinný naopak...

Výběr článků

Načítám