Hlavní obsah

Týden přinese déšť a ochlazení

Počasí v Česku v nadcházejícím týdnu bude ovlivňovat výšková tlaková níže, která v úterý přinese citelné ochlazení a déšť, který může být zejména na severu území vydatný. Letní počasí by se mělo vrátit na víkend, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výšková tlaková níže je termín označující níži nacházející se ve vyšších vrstvách atmosféry. „Bude až v sedmi kilometrech nad našimi hlavami a přinese na úterý a středu srážky a ochlazení,“ uvedla Honsová.

Pondělí bude mít ještě ryze letní charakter, v Čechách bude polojasno, na západě i oblačno, na Moravě a ve Slezsku jasno. Nejvyšší teploty dosáhnou 24 až 28 stupňů Celsia. Odpoledne bude přibývat hlavně na severu kupovitá oblačnost, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

V úterý převezme vládu zmíněná tlaková níže, bude zataženo až oblačno, postupně na celém území s deštěm nebo přeháňkami. „Zejména na severu se bude jednat o srážky vydatné s úhrny 25 až 30 mm,“ řekla Honsová. Na Moravě se mohou ojediněle vyskytnout bouřky.

Ranní teploty klesnou na 15 až 11 stupňů Celsia, odpoledne pak budou panovat výrazné teplotní rozdíly. Zatímco například Karlovarsko bude mít maximálně 15 stupňů, Praha a Střední Čechy 20, a na Moravě a ve Slezsku naměří až 26 stupňů Celsia.

Ve středu bude oblačno až zataženo, v horských oblastech s občasným deštěm, na zbytku území s přeháňkami. Ráno se ochladí na 14 až 10 stupňů Celsia, odpoledne teploty stoupnou v Čechách na 18 až 22 stupňů, na Moravě na 20 až 24 stupňů Celsia.

Od čtvrtka se bude nad území ČR opět nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu. Bude ubývat oblačnosti na polojasno až oblačno. Na Moravě se zpočátku dne ještě objeví přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 stupni, přes den pak mezi 22 až 26 stupni Celsia.

Zbytek týdne bude příjemně letní. V oblasti vysokého tlaku vzduchu bude jasno nebo polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle s přeháňkami. V pátek ráno ukážou teploměry 15 až 11 stupňů, odpoledne pak 24 až 28 stupňů Celsia.

Teploty o víkendu budou po ránu mezi 16 až 12 stupni, odpolední zůstanou na hodnotách mezi 24 až 28 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám