Hlavní obsah

Z dnešního pohledu jde o plagiát, připustila univerzita o diplomce Malé

Právo, Adéla Jelínková

Podle rektorky brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudové je diplomová práce Taťány Malé (ANO) z dnešního pohledu plagiát. Řekla to Právu v úterý v telefonickém rozhovoru. Ministryně ve své práci z roku 2005 prý prokazatelně opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové, která práci na podobné téma - tedy o podmínkách chovu králíků - sepsala o dva roky dříve.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidátka ANO na ministryni spravedlnosti Taťána Malá

Článek

Vyjádřením rektorky tak padá obhajoba Malé jak před veřejností, tak před premiérem Andrejem Babišem, ve které se místo odpovědí na opakované otázky Práva neustále odkazuje na pondělní tiskové prohlášení univerzity o tom, že pouze čerpala ze stejné literatury jako její předchůdkyně.

Univerzita navíc po nových zjištěních Práva, které deník zveřejnil v úterý, včerejší tiskové vyjádření upravila. Vymazala tam větu, že diplomová práce Malé není plagiát.

Část v literární rešerši, těch 11 stran je opsáno, to je bezesporu
rektorka Danuše Nerudová

Právo vlastní analýzou její práce a originálních textů z knih zjistilo, že Malá využívala parafrází Pavlišové, přičemž je vydávala za vlastní citace z odborné literatury.

„Po vaší analýze se skutečně ukazuje, že necitovala původní zdroje, ale převzala část diplomové práce jiné studentky. Na popud vašeho zjištění to bylo předáno kolegyni, ještě se tím zabýváme. Ale pokud jste to zjistili, zřejmě nepřijdeme na nic jiného,“ podotkla Nerudová.

K opisování podle ní došlo zcela evidentně. „Část v literární rešerši, těch 11 stran je opsáno, to je bezesporu. K opisování tedy v literární části došlo, s prizmatem roku 2018, dnešního světa, práce plagiátem je,“ řekla Nerudová.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová

Jedním dechem ale dodala, že dříve se takový pojem ještě nepoužíval, proto práci a priori za plagiát označit dnes nejde. Názor na plagiátorství se též podle ní vyvíjí v čase.

Sama Malá ale tvrdí, že nad prací strávila mnoho času a poctivé práce. „Univerzita včera vydala tiskovou zprávu a v ní jasnou a detailní odpověď, která potvrzuje, že i na této diplomové práci jsem strávila mnoho času a poctivé práce. Výsledkem je, že univerzita ji zpětně hodnotí jako originální a přinášející nové poznatky,“ napsala Právu Malá.

Výsledky i závěr jsou originální

Podle Nerudové tehdy ještě neexistovaly systémy, které by profesory na opisování Malé upozornily, dnes by prý taková práce neprošla.

Zároveň ale rektorka upozornila, že část práce, která je vlastním textem, je originální. „Tam jsme nenašli žádnou shodu, zde tedy paní Malá neopisovala. Nutné je zmínit, že práce má originální výsledky, metodiku, závěr a diskuzi, což je důležité,“ podotkla Nerudová.

Reklama

Výběr článků

Načítám