Hlavní obsah

Češi na Evropskou unii nezanevřeli. Většina by byla opět pro vstup

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než polovina Čechů by souhlasila s opětovným vstupem do Evropské unie. V případě konání nového referenda by členství podpořilo přibližně 53 procent obyvatel. Podpora unie se tak vrátila na hodnoty z počátku dekády. Vyplývá to z výsledků šetření agentury STEM. Výsledky podle ní však naznačují velké rozdíly mezi věkovými, vzdělanostními a sociálními skupinami obyvatel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podpora členství ČR v Evropské unii.

Článek

Podle agentury STEM má na rostoucí podporu vliv hlavně odeznělá ekonomická a migrační krize. V případě opětovného konání referenda o vstupu do EU, by souhlas vyslovilo nejvíce Čechů od roku 2010, kdy podpora dosahovala 59 procent. O rok později podpora klesla na 49 procent a vůbec nejnižší byla v době sílící migrační krize v letech 2015 a 2016, kdy spadla na 38 procent.

Největší podporu má unie mezi mladými lidmi, opětovný vstup by podpořilo 63 procent lidí ve věku 18 až 29 let. Naopak nejmenší podpora je u lidí starších 60 a více let, celých 55 procent z nich by hlasovalo proti vstupu do unie.

Podpora roste s vzděláním

Kromě věku má na podporu unie vliv i dosažené vzdělání, zatímco 69 procent lidí s vysokoškolským vzdělání by podpořilo opětovný vstup do EU, v případě lidí se základním a středoškolským vzděláním bez maturity podpora klesá na 44 procent. Pravě tato skupina podle agentury STEM zpravidla nevyužívá nejčastější výhody členství v EU, jako jsou otevřené hranice, či možnost práce v zahraničí.

Hlubší rozdíl je pak vidět u socioekonomických skupin, se kterými se dotázání identifikovali. Zatímco 74 procent těch, kteří se označují za vyšší střední vrstvu, podporuje vstup do EU, u těch, kteří sami sebe řadí k dolní vrstvě, podpora vstupu dosahuje 25 procent.

Podpora členství v EU je také výrazně nižší u těch, kteří se staví proti přijetí eura, nechodí k volbám, nebo které trápí situace uprchlíků v Evropě.

Dotazování proběhlo v druhé polovině dubna, dohromady se jej účastnilo 1046 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám