Hlavní obsah

Knížák se musí omluvit řediteli galerie, rozhodl ÚS

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Někdejší ředitel národní galerie Milan Knížák se musí omluvit současnému šéfovi této instituce Jiřímu Fajtovi. Konstatoval to ve středu Ústavní soud (ÚS), když zamítl Knížákovu stížnost. Knížák svého kolegu napadl mimo jiné slovy, že galerii zruinoval.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vysvětluje rozhodnutí souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ostrá slova pronesl Knížák už před osmi lety v televizním pořadu. Prohlásil tam, že současný ředitel byl jedním z kunsthistoriků, kteří dovedli instituci do „naprosto dezolátního stavu“. Fajt měl být podle Knížáka „nejhorším“ z nich, protože měl galerii „zcela ekonomicky zruinovat“. Takový útok si Fajt nechtěl nechal líbit a pohnal svého soka k soudu. Justice pak rozhodla, že Knížák se musí omluvit. Proti tomu podal Knížák ústavní stížnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Knížák

Podle senátu se soudcem zpravodajem Pavlem Rychetským je část kritiky nutno považovat za subjektivní hodnocení, které musí ředitel galerie snést. To se týká například výroku o nejhorším řediteli z řad kunsthistoriků. Jiná je však podle ÚS situace v tvrzení, že galerie byla v dezolátním stavu a že se Fajt podílel na jejím zruinování. Upozornil totiž, že i když měl Fajt odpovědnost za některá pochybení související s hospodařením, tyto chyby však nebyly příčinou vážných ekonomických problémů.

Tvrzení nedokázal

Rychetský upozornil, že Knížák pronesl svá slova z pozice člověka, u něhož šlo předpokládat dobrou znalost hospodaření galerie, obzvlášť, pokud k tomu dodal, že svá slova může dokázat. „Svá tvrzení ale nedokázal,“ zhodnotil Rychetský, proč soudci stížnost odmítli.

Knížák se vyhlášení nezúčastnil, jeho advokát pouze podotkl, že mu nezbývá než rozhodnutí soudu respektovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám