Hlavní obsah

Novou vládu by měl Zeman jmenovat ve středu

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má jmenovat novou menšinovou vládu ANO a ČSSD ve středu ráno. Po jednání v Lánech za přítomnosti šéfa ČSSD Jana Hamáčka to oznámil premiér Andrej Babiš.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem v Lánech

Článek

Ani jeden z politiků v Lánech před novináře nepředstoupil, oba hned po jednání odjeli. Informaci o termínu jmenování vlády zaslal Babiš ČTK v SMS zprávě. "Závěr dnešní schůzky je, že vláda by měla být jmenována ve středu 27. června v 09:00 ráno," napsal Babiš.

Že úterý nebo středa jsou pravděpodobnými termíny jmenování nové vlády, zmínil Zeman už v neděli dopoledne. Podle Babiše mělo jít původně spíše o začátek července.

Tématem nedělního jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem měla být také nominace Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, s níž prezident nesouhlasí. Zda se o Pochem skutečně jednalo, Babiš ani Hamáček nekomentovali.

Zeman svůj odmítavý postoj zdůvodňuje Pocheho názory na migraci. V neděli prezident sdělil, že Babiš Pocheho na seznamu kandidátů do vlády neuvedl. [celá zpráva]

Premiér však prohlásil, že seznam byl neoficiální a že Zeman návrh na jmenování nových ministrů dostane v pondělí. [celá zpráva]

Pokud by na konečném seznamu Pocheho jméno nefigurovalo, podle Hamáčka by šlo o porušení koaliční smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám