Hlavní obsah

Politici komentují Zemanův výstup s trenýrkami

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinou negativně reagovali lídři parlamentních stran na happening prezidenta České republiky Miloše Zemana, který ve čtvrtek odpoledne na Hradě spálil červené trenýrky vyvěšené na Hradě v roce 2015 skupinou Ztohoven místo prezidentské standarty.

Zeman na Hradě spálil červené trenýrkyVideo: ČTK

 
Článek

„Nikomu nebráním v tom, aby vyjadřoval své myšlenky a svůj postoj k humoru, na druhé straně si myslím, že tahle země má mnohem důležitější a vážnější problémy,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Jiří Zimola k chování prezidenta, který sezval novináře na čtvrteční odpoledne na Hrad na brífink, u kterého do poslední chvíle tajil téma, aby před nimi pak nakonec obřadně spálil červené trenýrky. [celá zpráva]

Šéf strany Jan Hamáček na dotaz Novinek nereagoval stejně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který má v neděli s prezidentem Zemanem jednat o budoucí vládě. Tu mají utvořit právě ANO a sociální demokracie.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman přichází spálit červené trenýrky

Fraška, ostuda, nehodné úřadu, shodují se další

„Kdyby mi v tom nebránila úcta k úřadu prezidenta, řekl bych, že se nám pan prezident zbláznil. Nebylo to vtipné. Nebylo to důstojné,” komentoval odpolední dění na Hradě předseda STAN Petr Gazdík.

Společně s lídry dalších politických stran se Gazdík shoduje, že Zeman stále více snižuje důstojnost prezidentského úřadu.

„Miloš Zeman překročil další hranici a zbytečně snížil váhu prezidentského úřadu. Fraška na Hradě nevyvolává úsměv, ale každý, kdo si váží naší státnosti a jejích institucí, musí pocítit spíše smutek,” napsal předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident páli na Hradě červené trenky

„Jsem naprosto v šoku. Ptám se, kam ještě prezident Zeman klesne během výkonu druhého mandátu. To je ostuda, která předpokládám obletí svět a opět to poškozuje ČR v zahraničí,” řekl lídr TOP09 Jiří Pospíšil.

Předseda i místopředseda Pirátů Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík Novinkám řekli, že se strana rozhodla takové věci vůbec nekomentovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman si na pálení trenýrek pozval hasiče.

Filipovi a Okamurovi to nevadí

„Jsem presvědčen že tisková konference, ať třeba ke kontroverzním tématům, ke kterým v minulosti v neprospěch prezidenta informovala média, je svolání tiskové konference adekvátní a velmi levnou odpovědí,” odpověděl Novinkám předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz, zda by měl takto prezident vystupovat a zda by mu měla Sněmovna i na takovéto aktivity schvalovat rozpočet.

Lídr SPD Tomio Okamura s uspořádaným brífinkem problém nemá. „Na hrubý pytel hrubá záplata,” napsal. Kontroval otázkou, zda „mají daňoví poplatníci platit sundávání červených trenýrek z Hradu”.

Daňoví poplatníci to ale platit nebudou, protože Pražský městský soud nejenže vyměřil členům skupiny Ztohoven za jejich čin šestiměsíční podmínku s ročním odkladem, ale také jim uložil, aby zaplatili přes 55 000 korun za poškozenou střechu a přestřižené lanko u stožáru a 8400 za ukradenou standartu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám